Skandál, který vypukl kolem publikace Panama Papers právnické společnosti Mossack Fonseca, zorganizovalo americké centrum pro průzkum korupce a organizované zločinnosti (OCCRP) z peněz americké vlády a fondů miliardáře Georga Sorose. Informovala o tom mezinárodní nekomerční organizace WikiLeaks, která se proslavila odhalováním tajných informací. „Útok na Putina zorganizovalo centrum OCCRP. Je zaměřen proti Rusku a zemím postsovětského prostoru. Jeho sponzorem je USAID (americká Agentura pro mezinárodní rozvoj) a Soros", praví se ve zprávě WikiLeaks zveřejněné na Twitteru.


Americká vláda značně poškodila svou pověst tím, že bezprostředně financovala útok na Putina, dodává WikiLeaks.

Skandál vypukl po tom, co byly v předních světových sdělovacích prostředcích zveřejněny výsledky vyšetřování Asociace rozvoje žurnalistiky OCCRP, kterou finančně podporuje Fond demokracie OSN, americká Agentura pro mezinárodní rozvoj (USAID) a Otevřená společnost Georga Sorose. Agentura pro mezinárodní rozvoj je ústředním orgánem státní správy USA pro pomoc zahraničním státním a nestátním institucím.

V Rusku byla činnost Agentury pro mezinárodní rozvoj zastavena na základě nařízení vedení. Oficiální mluvčí ruského MZV Alexandr Lukaševič zdůraznil, že důvodem pro námitky Moskvy jsou „pokusy (americké agentury) ovlivňovat prostřednictvím rozdělování grantů politické procesy, včetně voleb různé úrovně a institucí občanské společnosti".

Vážné otázky rovněž vyvolala u ministerstva zahraničí aktivita Agentury pro mezinárodní rozvoj v ruských regionech, především na severním Kavkaze.