Zhoršující se evropská migrační krize je pro hnutí PEGIDA tou nejlepší věcí, k jaké může dojít. Tato skupina počátkem loňského roku téměř upadla do zapomnění, když její tehdejší vůdce Lutz Bachmann vystavil na Facebooku obrázek sebe převlečeného za Hitlera s popiskou: „Je zpátky.“ Pak se ale přes německé hranice převalila záplava 1,1 milionu žadatelů o azyl ze Středního východu.


Německý lid zprvu uprchlíky vítal s otevřenou náručí. Pak se ale situace rychle zhoršila. Pařížské útoky do srdcí mnoha Evropanů zasely strach, i těch, kteří před tím podporovali politiku otevřených dveří Angely Merkelové, a když pak na Silvestra Evropu zachvátila vlna sexuálních útoků, tak zabila vše, co z té dobré vůle ještě zůstalo.

Krajně pravicová hnutí jako PEGIDA uprostřed těch zmatků jen vzkvétala, jelikož nacionalismus – tj. ideologie, o které mnozí předpokládali, že zemřela spolu s Hitlerem a Mussolinim – je už zase na vzestupu spolu s plíživým pocitem xenofobie mezi čím dál rozhořčenější populací celého tohoto bloku.

V sobotu se evropská roztrpčenost projevila naplno, jelikož PEGIDA uspořádala protesty souběžně v mnoha městech. „Musíme být úspěšní v ochraně a kontrole vnějších hranic Evropy stejně jako už zase těch vnitřních,“ řekl člen PEGIDY Siegfried Daebritz na břehu řeky Labe davu, který skandoval: „Merkelová musí jít!“

Demonstrace se pořádaly v Amsterodamu, Praze, Calais (v místě neblaze proslulém táborem migrantů „džungle“), v Dublinu a v anglickém městě Birmingham.

„V sobotu v čas oběda se shromáždilo několik stovek protestujících před místním vstupem do Calais za skandování sloganů jako, „My jsme zajedno,“ a za zpěvu francouzské národní hymny,“ hlásí CNN. „Vy nechápete problémy, které my tu máme,“ řval na žurnalisty referující o protestech demonstrant.

„Německá média uváděla počty protestujících v Drážďanech na 8 000,“ uvádí Reuters.

„Demonstrujeme proti islamizaci Evropy, demonstrujeme proti imigraci, proti invazi,“ říkal davu stovek lidí ve Varšavě vůdce polského krajně pravicového Ruch Narodowy (Národního hnutí) Robert Winnicki.

Na demonstraci v britském Birminghamu nesli příznivci PEGIDY transparenty s nápisy: „Trump má pravdu.“

K demonstracím došlo rovněž na Slovensku a v Estonsku.

Zde jsou videa.

Z Birminghamu: