Saxo Bank, jeden z největších forex-brokerů na světě, vydal každoroční, dvanácté v pořadí „Šokující prognózy“ na blížící se rok. V současné práci odborníci banky vidí variantu se skokem cen za ropu okolo 100 dolarů za barel a růstem kurzu rublu o 20 %. Také je možný růst euro na 1,23 dolaru a zvýšení ceny stříbra o třetinu. Demokrati v USA zachovají prezidentství a vyhrají v kongresu v roce 2016, prodej přepychových předmětů ve světě klesne o 50 % a oceánský proud El Niño vyprovokuje růst inflace, předpovídají experti Saxo Bank.

Mimochodem, to jsou pouze šokující předpovědi událostí, které se nemusejí stát. Analytici sami nepopírají, že pravděpodobnost jejich nástupu je malá. Jak poznamenal hlavní ekonom Saxo Bank Steen Jacobsen, předkládaje své scénáře, analytici banky se pokoušejí pouze uhodnout a označit trendy, které mohou mít za následek objevení se nějakých „černých labutí“, jak je ještě nazývají účastníci trhu.

Panika v OPEC vrátí ceny za ropu $100

Příliš levná ropa vyvolá mezi účastníky kartelu pochybnosti o správnosti strategie „dodávej a panuj“. Konečně se objeví dlouho očekávané příznaky snížení těžby v zemích za hranicemi ОPEC.

Ve vhodnou chvíli kartel zastane trh nepřipravený na neočekávané snížení objemu těžby. V takovém případě se ceny začnou rychle obnovovat, investoři si pospíší, aby zaujali dlouhé pozice v oblasti ropy, a ceny se znovu přiblíží k psychologicky významné úrovni 100 dolarů za barel, předpokládají v Saxo Bank.

Koncem roku 2016 růst cen ropy a neoprávněně pomalé zvyšování sazeb Federálního federálního systému umožní ruské měně upevnit svou pozici průměrně o 20 % v bivalutním koši (0,45 euro a 0,55 dolaru), uvádějí také v Saxo Bank.

Euro vyroste do 1,23 dolaru

V Evropě je teď ohromný proficit běžného účtu, což ve spojení s nízkou inflací, z pozice makroekonomické logiky, musí vést k posílení, a ne k oslabení evropské měny. Následkem toho euro může vyrůst na 1,23 dolaru.

„Dno“ ohledně eura je už možná dosaženo, kruh se uzavřel, a to zamená, že teď znovu nastala doba pro snížení kurzu dolaru v rámci reakce na očekávané udržení měkké politiky USA ohledně sazeb, domnívají se v Saxo Bank.

Stříbro podraží o 33 %

V roce 2016 stříbro znovu získá důvěru investorů. Snaha politiků snížit „škodlivé“ odpady do atmosféry za cenu podpory obnovovaných zdrojů energie podporuje průmyslovou poptávku na tento kov, který se používá k výrobě fotoelementů.

Ve výsledku stříbro podraží o třetinu a nechá daleko vzadu ostatní, především drahé, kovy, předpokládají v Saxo Bank.

Nerovnost se bude smát přepychu

Poté, co začala růst nerovnost a nezaměstanost vyšší než 10 %, Evropa plánuje zavedení základního jednotného fondu, který zaručuje všem lidem možnost uspokojení základních potřeb.

Ve společnostech s více rovnostářeskými hodnotami poptávka po luxusních předmětech prudce klesá, což vede ke kolapsu v sektoru. Ve výsledku prodej sektoru „luxury“ ve světě se sníží na polovinu, domnívají se v Saxo Bank.

Demokraté zachovají svého prezidenta v USA

Princip střídání demokratů a republikánů mezi prezidenty USA může být porušen. Republikáni budou svrženi, jelikož rozbroje v jejich řadách budou růst kvůli rivalitě, vyvolané diskusemi o budoucnosti strany.

To přivede k vítězství demokratů bez boje díky úspěšné kampani, namířené na zvýšení účasti voličů a vysoké aktivity generace roku dva tisíce, za posledních osm let unavené z politické slepé uličky a nedostatku práce.

Ve výsledku demokraté zachovají prezidentství a vyhrají v kongresu v roce 2016, domnívají se v Saxo Bank.

Zdroj: sputniknews.com