Ruský prezident Vladimir Putin označil sestřelení Su-24 nad Sýrií za ránu do zad zasazenou Rusku přisluhovači teroristů. „Tato událost přesahuje rámec obyčejného boje s terorismem. Naši vojáci samozřejmě hrdinně bojují s terorem, nelitují sebe, nelitují svých životů. Dnešní ztráta je ale spojena s ranou, kterou nám zasadili do zad přisluhovači teroristů. Jinak prostě nemohu kvalifikovat to, co se dnes stalo", řekl Putin v průběhu schůzky s jordánským králem Abdalláhem II.


Ruští letci ani letadlo Turecko nijak neohrožovali, to je naprosto jasné, řekl Putin.

Putin také prohlásil, že Rusko se chovalo k Turecku nejen jako k sousedovi, ale i jako ke spřátelené zemi, takže nevím, kdo to potřeboval, my jsme to nebyli.

Turecká strana zase prohlásila, že Su-24 narušilo vzdušný prostor Turecka a bylo sestřeleno letadly F-16. Ruské ministerstvo obrany zdůrazňuje, že po celou dobu letu se letadlo nacházelo výhradně nad územím Sýrie. Potvrzují to i objektivní prostředky kontroly.

Turecké vedení místo toho, aby navázalo s Ruskem okamžitý kontakt po incidentu s SU-24, se obrátilo na země NATO, jako kdyby Rusko sestřelilo jejich letadlo. Dnes o tom mluvil ruský prezident Vladimír Putin.

„Místo toho, aby s námi okamžitě navázala kontakt, tak, pokud je nám známo, se turecká strana obrátila ke svým partnerům v NATO k projednání této otázky, jako kdyby my jsme sestřelili jejich letadlo, a ne oni naše", dále řekl Putin.

Turecko zaútočilo na ruské letadlo i přes to, že Rusko uzavřelo s USA dohodu o předcházení podobným incidentům, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin.

„Naše letadlo bylo sestřeleno nad územím Sýrie raketou vzduch-vzduch odpálenou z tureckého letadla F-16. Spadlo na území Sýrie 4 kilometry od hranice s Tureckem. Když na něj zaútočili, nacházelo se ve vzduchu, ve výšce 6 tisíc metrů a od tureckého území bylo vzdáleno 1 kilometr. V každém případě naši letci ani naše letadlo Tureckou republiku nijak neohrožovali", řekl Putin.

Rusko už dávno zaznamenávalo, že na území Turecka je mnoho ropy z ložisek kontrolovaných Islámským státem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin.

Zdroj: sputniknews.com