30. září jen hodiny poté, co ruský tříhvězdičkový generál vpochodoval na americkou ambasádu v Bagdádu a řekl personálu, aby informovali Washington, že Moskva „do hodiny“ začne s nálety, jsou Západní média zaměstnaná obviňováním Kremlu, že neútočí na ISIS, ale místo toho na USA a Saúdy podporované skupiny rebelů bojující s Assadovou vyčerpanou SAA. Toto v té době říkal WSJ:


[quote align="center" color="#999999"]

„Mezi několika oblastmi, které syrská státní média uváděla mezi cíli ruských náletů je známa přítomností bojovníků Islamistického státu jen v jedné oblasti – východně od města Slalamiyah v provincii Hama. V ostatních uvedených oblastech převážně dominují umírněné frakce rebelů či islamistických skupin jako Ahrar al-Sham a k  al-Káidě přidružená Fronta Nusra.[/quote]

Ano, „umírněné frakce rebelů jako je k  al-Káidě přidružená Fronta Nusra.“

Prostě řečeno, USA jsou už tak zoufalé, aby prezentovaly cokoliv, co zbylo ze strategie na svržení Assada, že Washington přes mainstreamová média vypouští takovéto zkušební balónky, aby zjistil, jestli veřejnost přijme zařazení al-Káidy mezi „umírněné“.

Obecně řečeno, většina Američanů si to nevšimla, údajně protože jsou příliš zaneprázdněni čuměním na ruské tryskové bitevníky a na poslední hollywoodské speciály Islamistického státu (když v té době letěl klip bojovníka SAA přejetého tankem), ale pro každého, kdo uměl tento fakt v amerických mainstreamových médiích zachytit, byl tímto Usáma bin Ládin posmrtně označen za „umírněného“, takže fraška byla úplná.

Pro každého, kdo chodí na tyto stránky často – i pro každého, kdo vznáší otázky nad oficiální povídačkou – není fakt, že USA teď počítají al-Nusra de facto mezi spojence, žádným překvapením. Saúdové s Katarem al-Nusra podporovali skoro od počátku a USA jsou pro vše, co destabilizuje Assada, i kdyby to znamenalo nalévat zbraně a peníze do té samé skupiny, která vletěla s letadly plnými pasažérů do mrakodrapů na americké půdě. A nezapomínejme, že to nebylo poprvé, kdy Washington podporoval  al-Káidu. USA mají velkou praxi v opatřování zbraní pro mudžáhidy – např. viz Sovětsko-afghánská válka.

Nic z toho není tajemstvím, takže je dost udivující, že Západní veřejnost je převážně tak mimo mísu i přes úsilí lidí jako je havajská kongresmanka Tulsi Gabbard a georgijský republikán Austin Scott.

Samozřejmě, že Washington není ohledně své podpory al-Nusra tak moc nahlas, jako když projevuje nadšení pro „umírněnou“ skupinu rebelů své volby, Svobodnou syrskou armádu (FSA). Jak už jsme rozsáhle dokumentovali, FSA během posledních dvou měsíců dostala od Pentagonu protitankové zbraně, aby tak mohla v Aleppu bránit postupu Hizballáhu a IRGC. Vzhledem k tomu, že ty samé Íránem podporované šiítské milice s nimiž FSA bojuje v Sýrii, bojují proti ISIS v Iráku, je skutečnost, že USA zásobují FSA zbraněmi k jejich zabíjení poměrně dost směšná. Takto jsme tu situaci popsali minulý měsíc:

[quote align="center" color="#999999"]

USA teď zásobují protitankovými zbraněmi a další municí rebely bojující v Aleppu a tyto zbraně se používají k zabíjení těch samých šíitských milicí, které řídí americké tanky v boji po boku Irácké armády a nepřímo dostávají americkou podporu hned za hranicí v Iráku.

Takže díky washingtonské pokroucené zahraniční politice jsou to přátelé na jedné straně syrsko-irácké hranice a nepřátelé na život a na smrt na druhé straně.[/quote]

No a teď v tom, co lze popsat pouze jako trapas vpravdě epických proporcí, vydala  al-Káida video děkující FSA za dodávky v Americe vyrobených TOW pro Al-Nusra. Tady je to od Sputniku:

[quote align="center" color="#999999"]

Fronta Al-Nusra, tj. pobočka  al-Káidy v Sýrii, vydala děkovné video, kde otevřeně děkuje Svobodné syrské armádě (FSA), kterou US vyhlašují za „skupinu umírněné opozice“, za dodávky v US vyrobených protitankových střel TOW („Tube-launched, Optically tracked, Wire-guided“).

Nedávno vydané video ukazuje polního velitele Fronty Al-Nusra děkujícího velitelům FSA za poskytnutí svých střel TOW, uvádí zpráva vydaná íránskou tiskovou agenturou FARS.

Tato agentura čtenářům připomíná, že zmíněné dvě skupiny, Al-Nusra a FSA, v březnu uzavřely spojenectví, tj. Dobyvatelskou armádu, čili arabsky Jaish al-Fatah, k boji proti silám presidenta Assada.

Od té doby bojují spolu „v téměř každé jednotlivé bitvě v syrských guberniích Aleppo, Latakia, Hama a Idlib.“

V rámci této aliance dostalo několik skupin militantů jako Fronta Al-Nusra a hnutí Ahrar al-Sham přístup k těžké výzbroji vyrobené v USA přes FSA, kterou této militantní skupině dodávají USA, Saúdská Arábie a Katar.

Podle této agentury se odhaduje, že Saúdská Arábie poslala Al-Nusra minulý měsíc 500 střel TOW i přímo.[/quote]

To je zjevně úplné naplnění definice absurdity. Už samo o sobě, kdyby USA dodávaly TOW komukoliv v Sýrii, by bylo dost hrozné. Takhle ale Washington s Rijádem předávají protitankové střely silám, které je střílí na Íránce, kteří operují pod krytím ruských náletů. Tak abychom to ujasnili: USA vedou válku proti Íránu a Rusku s jen jedním stupněm oddělení zprostředkovatelem.

Takový je širší obrázek.

Ale, jak jsme se zmínili výše, je to všechno směšné, protože Pentagon v Sýrii zabíjí ty samé lidi, na kterých USA cvičená Irácká armáda závisí kus cesty přes ISIS území vedle za hranicí v Iráku. A když říkáme „ty samé lidi“, tak myslíme přesně ty samé šiítské milice. Každý Íránem podporovaný milicionář, který byl v Sýrii zabit v USA vyrobenou zbraní, znamená o jednoho milicionáře méně, který se už nevrátí do Iráku, aby bojoval proti ISIS tady, což samozřejmě Saúdské Arábii a Kataru vyhovuje, protože ti v první řadě odporují íránskému vlivu na Bagdád.

Nakonec je tedy představa, že by USA v Sýrii bojovaly proti al-Nusra, nejenže nepravdivá, nýbrž je to ve skutečnosti naprostý opak toho, co se opravdu v poli děje. Tak jen doufejme, že nakonec nebude nikdo z  al-Káidy střílet raketami TOW v pařížské kavárně.