Odpověď zní: houska se sezamovými semínky, americký sýr, speciální omáčka, 100% mleté hovězí, nakrájené kyselé okurky, salát a cibule… to se nám při nejmenším snaží namluvit. Když se podíváme blíž na složení tohoto slavného burgru na americké webové stránky McDonald's, zjistíme, že se skládá ze zhruba 72 surovin, z nichž mnoho bychom nikdy dobrovolně nepozřeli. Sotva se dají tyto suroviny nazývat jídlem, nebo něčím, co dodává našemu tělu živiny. Ve skutečnosti jim McDonald's říká „složky oblíbeného menu”, což zní spíše jako uměle vytvořené produkty (a také je to pravda).


Všichni víme, že fast food je nezdravý, ale přemýšleli jste někdy, co v nich vlastně je tak špatného?

 

Podívejme se například na housku Big Macu z blízka…


Ingredience: zbělená mouka (pšenice, ječmen, vitamin B3, riboflavin, thiamin, kyselina listová, železo, voda, glukóza, částečně hydrogenovaný sojový olej, kvasnice, min 2% soli, síran vápenatý, uhličitan vápenatý, křemičitan vápenatý, přeničný lepek, sojová mouka, jedlá sůl, minoglyceridy, diglyceridy, diacetyl kyseliny vinné, mastné kyseliny, etanol, sorbitol, polysorbát, kaliumpropionát, stearoyl mléčnan sodný, kukuřičný škrob, chlorid amonný, síran amonný, poeroxid vápenatý, kyselina askorbová, azodikarboxamid, enzymy, konzervační látka propinát vápenatý

Obsahuje: mouku a sojový lecitin

To je hodně surovin na jeden burger, co? Nezní to jako staré dobré 4 základní suroviny: mouka, voda, sůl, droždíKukuřičný sirup s vysokým obsahem cukru a sodík zní lákavě?  Jsou to dva největší zabijáci na světě! Způsobují úmrtí, epidemii obezity a celé národy kvůli nim trpí srdečními nemocemi a cukrovkou. Tak proč je stále jíme? Protože jsou to návykové látky a kvůli nim chceme víc a víc jídla!

A co takhle azodikarbonát? To je například vynikající bělící činidlo, také se jedná o karcinogen.

 

Pasterizovaný polotovar amerického sýru:


 Ingredience: mléko, smetana, voda, sýrová kultura, max 2% soli, kyseliny citronové, fosforečnan sodný, laktóza, kyselina octová, přírodní ochucovadla, přidaná barviva, sojový lecitin

Obsahuje: mléko a sojový lecitin

Tohle vůbec nevypadá na sýr. Zní to spíš jako chemikálie na vědecký experiment.

Všimněte si, že známe suroviny jsou vždy uvedeny na začátku složení, dále následují ony tajné suroviny.

 

Omáčka BigMac:


Ingredience: sojový olej, dochucovadla (kukuřičný sirup, cukr, ocet, sůl, chlorid vápenatý, potasium, výtažky z koření, polysorbát 80), destilovaný ocet, voda, vaječné žloutky, cibulový pudr, hořčičná semínka, sůl, koření, propylen glycol alginát, bezonát sodný, cukr, česnekový pudr, zeleninové živiny (kukuřice, sója, pšenice), karamelové barvivo, výtažky z papriky, sojový lecitin, kurkuma, hydrát vápenatý

Obsahuje: pšenice, vejce a sója

33 surovin! Z nichž 4 jsou cukry, obsahující tiché zabijáky: kukuřičný sirup s vysokým obsahem cukru a sodík. Největší překvapení je ale v omáčce. Propylen glycol alginát (schován mezi kořením). Co to vlastně je? Je to ingredience obsažená ve všem od protimrznoucí a motorové chladící kapaliny, přes šampóny, přes… zkrátka BigMac omáčka. Chutná Vám?

 

100% mleté hovězí:


Ingredience: 100% čisté USDA schválené hovězí, bez doplňku, bez náhražek, zpracováno s grilovacím kořením (sůl, černý pepř)

To nezní špatně, co? Takže za prvé, veškeré hovězí maso ve Spojených Státech musí být schválené USDA, jinak by to bylo nelegální. To, že je 100% vlastně nic neznamená. Jako kdybyste tvrdili, že kyselá okurka je vyrobena ze 100% okurky. Ve skutečnosti to však může a nemusí obsahovat chemikálie používané při zpracování masa. Podívejme se dál:

 

Plátky okurky a salát:


Ingredience: okurky, voda, destilovaný ocet, sůl, chlorid vápenatý, potasium, přírodní ochucovadla (rostlinná), polysorbát 80, výtažky z kurkumy

No tak! Je to přece okurka! Jak může být něco tak původně zdravého být tak nezdravé?! Věděli jste, že když jsou okurky fermentované, mají schopnost rozpustit kyseliny, které způsobují tvorbu močových kamenů? Tak tyhle okurky to určitě nedokážou!

Sekaný salát a cibule: Díky bohu! Konečně normální salát a cibule!


Je samozřejmé, že je to nemožné vyhnout se fast foodu úplně, zvlášť když někdy je to nevyhnutelné, sklouznout k nezdravému občerstvení například na dlouhých cestách. Nicméně je dobré vědět, co dáváme svému tělu a každý by měl dělat vědomá rozhodnutí o tom, čím se stravuje.

Pokud si potrpíte na fast food, snažte se ho omezit. Všechny ty nezdravé složky mohou vážně poškodit vaše zdraví, zvláště když je jíte moc často.

Veškeré suroviny výše uvedené jsou z tohoto zdroje ( ZDE).

Ve jménu zdraví!James.Máte pro nás praktické tipy, jak jíst zdravě na cestách, nebo v časové tísni? Podělte se s nimi v komentářích níže.

Zdroj: foodmatters.tv

[quote align="center" color="#999999"]

Ovládání lidského chování. Elektromagnetické a radiofrekvenční záření. Mikrovlny. O jaké experimenty jde a proč náš mozek není v bezpečí? Časopis Vědomí jako první médium na světě zveřejňuje výzkumy kryté státním tajemstvím. Tok říjnových informací pokračuje odkrýváním rodinné historie Rothschildů, jednoho z nejzámožnějších klanů na světě. Seriál Pansofie vás zase naučí obnovovat zdraví člověka jakožto energetické bytosti. Nové vydání Vědomí je k dispozici od 8. října u všech dobrých prodejců v Česku i na Slovensku.[/quote]