Jakmile začalo být jasné, že Moskva a Teherán společně plánují intervenci v Sýrii s ruským slibem plné letecké podpory a íránským slibem pozemních vojsk od Hizballáhu, jeho různých šíitských milicí a IRGC, tak jsme okamžitě naznačili, že Irák bude v této agendě po obnovení Assadova režimu, další na řadě. Těm, kdo nejsou obeznámeni se situací v poli, doporučujeme, aby si přečetli, „Kdo opravdu kontroluje Irák? Uvnitř jsou mohutné zástupné armády Íránu,“ v němž jsme nastínili rozsah, v němž Teherán v podstatě kontroluje jak Irácká vojska, tak politiky v Bagdádu.


US to dovolují, protože I) není toho moc, co by s tím Washington mohl udělat, a II) i kdyby bylo, tak by to znamenalo zaprvé vykořenit íránský vliv na politický proces a zadruhé pokusit se oddělit šiítské milice od iráckých pravidelných sil, což by mohlo posloužit jen k oslabení schopnosti této země vzdorovat sunnitským extremistům jako ISIS. Další důležitou věcí k pochopení íránských zástupných armád v Iráku je to, že jsou to ty samé milice, co bojují v Sýrii po boku Rusů (myslíme „ty samé“ v co nejdoslovnějším smyslu, jelikož je k hranici povolal sám velitel Quds Qassem Soleimani). Znamená to, že v Iráku jsou to washingtonští spojenci, ale jakmile přejdou hranici do Sýrie, stávají se cíli útoků US podporovaných a zásobovaných rebelů bojujících o Aleppo. Zjevně to nedává absolutně žádný smysl a je to emblematické pro tu schizofrenii, jaká washingtonskou středovýchodní strategii zachvátila. Rovněž stojí za povšimnutí, že jsou to ty samé šiítské milice, které s požehnáním Teheránu v Iráku útočily na US vojska poté, co George Bush zničil US-íránskou alianci z doby po 11.9 tím, že tuto zemi zařadil do své proslulé „Osy zla“ (viz zde další informace).

Zde je obrázek, který by vám měl poskytnout představu, proč se íránské zástupné armády ukázaly být zvláště účinné při tak řečeném tyranizování tyranů z ISIS:

Mezi tím se letecká mise nad Irákem stává příštím logickým krokem Kremlu v ruské snaze o vytěsnění US jako velmocenského loutkáře Středního východu. Člověk by těžko přišel na více pokořující scénář pro Washington, než když jsou US v podstatě vykopány ze země, kterou před více než desetiletím „osvobodily“, Vladimire Putinem pod záminkou, že ať se snaží, jak se snaží, tak Američané zjevně v boji s teroristy nejsou moc dobří (nebo možná se tak moc nesnaží, to už závisí na tom, jaký máte sklon ke konspiračním teoriím).

Zrovna tak jako v Sýrii, mohly by být ruské nálety podporovány Íránem podporovanými bojovníky na zemi a díky úchopu iráckých politiků ze strany IRGC, zjistí Moskva, že Bagdád na ruskou přítomnost v této zemi velice dobře slyší.

Tohle všechno samozřejmě US vědí a ve snaze vyhnout se této situaci vyslal Washington tento týden do Iráku generála Josepha Dunforda (předsedu spojených náčelníků štábů), aby tam předložil to, co lze nazvat pouze jako hysterické a dětinské ultimátum premiérovi Haiderovi al-Abadimu. „Je to buď my, nebo Rusové,“ říkal Abadimu, ač ne konkrétně těmito slovy. Toto opravdu Dunfor řekl:

[quote align="center" color="#999999"]

„Řekl jsem, že nám to velice ztíží možnost poskytovat ten druh podpory, který potřebujete, pokud tu budou Rusové také vést operace. Nemůžeme vést operace, když zrovna teď v Iráku budou operovat Rusové.“

(Irácký premiér Haider al-Abadi) [/quote]

Ač premiér údajně slíbil, že o ruskou pomoc nepožádá, tak kdokoliv, kdo ten příběh sleduje, ví, že Dunfordova cesta byla přespříliš málo a až přespříliš pozdě.

ISIS v Iráku šíleně řádí už přes rok a US jsou zjevně bezmocné, aby je zastavily. Jak už jsme uvedli, existuje několik teorií o tom, proč chce Washington udržet Moskvu ze hry. Teorie na základě zdravého rozumu, která nevyžaduje žádné konspirační hloubání, říká, že US se zoufale snaží zamezit, aby Bagdád připadl Rusům, a Pentagon ví, že s tím, jak Írán už v podstatě kontroluje armádu a vládu, tak Rusko najde velice vstřícné vojenské a politické prostředí. A ti, kdo mají sklon si myslet, že ISIS kromě toho, že se jí dostalo rozběhové podpory (tj. financování a výcviku ještě před oficiálním zformováním ISIS), dostává US podporu pořád, si myslí, že proto má Washington obavy, že jim ji Rusko prostě zničí.

Ať je to kterýkoliv případ, Irák toho má zjevně už dost, a opravdu jedním z důvodů, proč Dunford tu cestu minulý týden vykonal, bylo to, že Abadi řekl, že by „uvítal ruské nálety.“ Přihoďte si k tomu zbrusu nové zpravodajské centrum ke sdílení informací v Bagdádu společně obsazené Ruskem, Íránem a Sýrií, a je dost jasné, že ať Abadi dával Dunfordovu jaké chtěl ujištění pro Pentagon, tak „červenokabátníci“ (v americké symbolice) už opravdu přichází.

Aby v tom bylo jasno, tak podle turecké státem vedené Agentury Anadolu, Rusko teď už obdrželo od Iráku povolení útočit na konvoje ISIS přijíždějící ze Sýrie. Zde je více:

[quote align="center" color="#999999"]

Irácká vláda dala Rusku zmocnění útočit na konvoje Daesh přijíždějící ze Sýrie, řekl vedoucí irácký činitel.

Zmocnění pro Rusko, aby útočilo na Daes uvnitř Iráku přichází uprostřed bezpečnostních koordinací mezi Irákem, Ruskem, Íránem a Sýrií.

Šéf irácké parlamentní komise bezpečnosti a obrany řekl v pátek Agentuře Anadolu, že toto opatření přispělo k oslabení Daesh odříznutím jeho zásobovacích tras.[/quote]

To bude teprve začátek. Předpokládáme, že všechno to povídání o „konvojích ze Sýrie“ je snaha Bagdádu, aby to tak trochu zněno jako, že to není pro Rusko zelená, aby si zabralo nebe nad Irákem, ale člověka by mohlo opravdu zajímat, jak chce Washington reagovat vzhledem k tomu, že Abadi právě Dunfordovi řekl, že Irák nedovolí, aby k tomu došlo.

A to není všechno.

Rusko teď zřídilo zase další buňku sdíleného zpravodajství na Středním východě, tentokrát v Jordánsku, jelikož Moskva s Ammánem jsou nachystány pracovat spolu na vykořenění ISIS. Zde to je od RT:

[quote align="center" color="#999999"]

Rusko se s Jordánskem dohodlo na vytvoření koordinačního centra v Ammánu, kterého budou obě tyto země používat pro sdílení informací o proti-teroristických operacích, řekl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Rusko je už ve styku s Íránem, Irákem a Sýrií přes v Bagdádu sídlící centrum používané k tomu samému účelu. Lavrov řekl, že Jordánsko sehraje pozitivní roli v hledání politického řešení Syrského konfliktu vyjednáváním mezi Damaškem a opozičními silami, což je výsledek, o který usiluje i Rusko samotné.

„Na základě dohody mezi Jeho veličenstvem Králem Abdullahem II a ruským presidentem Vladimirem Putinem se vojska obou zemí dohodla koordinovat své akce včetně misí vojenských letounů přes syrské území,“ řekl Lavrov.

Jeho jordánský protějšek Nasser Judeh řekl, že toto centrum bude sloužit jako účinný komunikační nástroj pro vojska obou zemí.[/quote]

Jak si možná vzpomenete, jordánský král Abdullah nebyl právě nadšený, když ISIS vydaly video ukazující, jak byl jordánský pilot upálen zaživa. Zde je obrázkové poselství, které poslal této skupině poté, co se to video objevilo:

A opět je důležité pochopit, že tohle je všechno možné kvůli skutečnosti, že US, Saúdská Arábie, Katar a Turecko se rozhodly používat extremistických skupin jako zbraně své volby k destabilizaci Assada. To dalo Moskvě veškeré politické i propagandistické krytí, které potřebovala, nejen aby sehrála v Sýrii čistě silovou roli, nýbrž aby navázala bližší diplomatické a politické vztahy v Iráku a teď i v Jordánsku. Díky skutečnosti, že Západní média ISIS používala jako vtělení ďábla, tak měl Kreml neprůstřelnou krycí legendu pro to, co se dost jasně stalo hladce úspěšným pokusem dosáhnout nad tímto regionem vliv.

Nakonec nezapomínejte, že s každým krokem, který Rusko udělá směrem nahrazení US v roli středovýchodního loutkáře za scénou, tak se Írán dostane blíže k vytlačení Saúdské Arábie z role regionálního mocenského handlíře. Aliance Kremlu s Jordánskem hraje přímo do této dynamika Moskevsko-teheránské družby, která doslova obkličuje Rijád, Doha a Sjednocené arabské emiráty…

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com

[quote align="center" color="#999999"]

Ovládání lidského chování. Elektromagnetické a radiofrekvenční záření. Mikrovlny. O jaké experimenty jde a proč náš mozek není v bezpečí? Časopis Vědomí jako první médium na světě zveřejňuje výzkumy kryté státním tajemstvím. Tok říjnových informací pokračuje odkrýváním rodinné historie Rothschildů, jednoho z nejzámožnějších klanů na světě. Seriál Pansofie vás zase naučí obnovovat zdraví člověka jakožto energetické bytosti. Nové vydání Vědomí je k dispozici od 8. října u všech dobrých prodejců v Česku i na Slovensku.[/quote]