Před týdnem při shrnutí o současném stavu rozehranosti situace v Sýrii jsme řekli, že pro Obamu „se to rýsuje jako nejgrandióznější debakl US zahraniční politiky od Vietnamu.“ Včera jsme přišli s tichým potvrzením tohoto hodnocení v tom, že Obamova administrativa hází ručník do ringu u svého nejspornějšího programu realizovaného při „boji s ISIS“, když ministerstvo obrany oznámilo, že opouští cíl US výcviku sil pro Sýrii. …


Toto je ale zatím jen částečným přiznáním krachu zabývajícím se jen jednou částí Obamova problému: je tu také otázka „dalších“ rebelů podporovaných US, tj. těch, co nejsou součástí oficiálně veřejnosti vyzrazeného programu s falešným cílem boje s ISIS; mluvíme samozřejmě o těch skoro 10 000 CIA podporovaných „dalších rebelech“, čili technicky o žoldnéřích, jejichž jediným úkolem je svrhnout Assada.

Jsou to ti samí „rebelové“, jejichž osudem se dnes zabývala AP, když napsala, že CIA začala v roce 2013 se skrytou operací na vyzbrojení, financování a výcvik umírněné opozice vůči Assadovi. CIA během té doby vycvičila odhadem 10 000 bojovníků, ač počet těch, co dosud bojují za tzv. umírněné, není jasný.

[quote align="center" color="#999999"]

Toto úsilí probíhalo odděleně od toho vedeného ozbrojenými silami, které cvičily militanty ochotné slíbit, že budou bojovat výlučně s IS. Tento program byl široce považován za krach a v pátek oznámilo ministerstvo obrany, že opouští od cíle vycvičení US sil pro Sýrii a místo toho se orientuje na zřízení skupin k boji s IS. [/quote]

Jde také o to úsilí, ze kterého se Vladimiru Putinovi povedlo během jediného měsíce udělat úplnou zbytečnost tak, že teď už je oficiálně „mimo rozpočet“, a US tudíž už formálně nemohou podporovat ty tisíce „bojovníků rebelů“, jejichž jediným skutečným úkolem bylo zopakovat „úspěch“ z Ukrajiny a svrhnout legitimního syrského presidenta: což je cosi, co odporuje US image jako ctihodné demokracie, která se už neuchyluje k taktikám svrhávání vlád z 60. let. Toto je v kombinaci s ruským a íránským odhodláním zařídit si během nadcházejících měsíců strategickou kontrolu nad Sýrií, takže US už v této kriticky důležité středovýchodní zemi nebudou uchyceny ani špičkami prstů.

A tak se uzavírá další smutná kapitola v historii CIA zkrachovaných pokusů o svržení vlády, když jsou ti „rebelové“, které CIA roky podporovala, ponecháni sami sobě.

Od AP:

[quote align="center" color="#999999"]

CIA v Sýrii podporovala rebely, kteří začali vyvíjet na síly presidenta Bashara Assada významný tlak a teď jsou vystaveni ruskému bombardování s nepatrnou vyhlídkou na záchranu svými americkými patrony, říkají US činitelé.

Rusko v uplynulém týdnu v cílené snaze o jejich oslabení směřovalo části své letecké kampaně proti US financovaným skupinám a proti další umírněné opozici, říkají tito činitelé. Obamova administrativa má jen málo možností bránit ty, které tajně vyzbrojila a vycvičila.

Rusové „znají své cíle a mají sofistikované kapacity ke čtení situace na bojišti,“ říká reprezentant Mike Pompeo, R-Kan., který slouží ve sněmovní Zpravodajské komisi a pečlivě se snažil utajený program nepotvrdit. „Bombardují lokality, které nejsou s Islamistickým státem nijak propojené.“ [/quote]

S tím, jak jsou teď US v módu kontroly škod, tak začíná ukazování prstem.

Zaprvé, a je to přirozené, ten prst ukazuje na Putina – ten je konec konců snadný cíl:

[quote align="center" color="#999999"]

US zpravodajští činitelé spatřují mnoho faktorů, které Rusy motivují k intervenci: Moskva znovu prosadí své přednostní postavení velké mocnosti, když podpoří Assada, a chce zasadit i úder Spojeným státům, které trvaly na tom, že Assad musí jít, aby Syrská občanská válka skončila.

Rusko se rovněž zajímá o omezení IS, organizace, k níž patří i tisíce čečenských bojovníků, kteří pro Rusko představují hrozbu, říkají tito činitelé.

Z krátkodobého hlediska je ale „můj závěr ten, že načasování jejich intervence bylo vedeno skutečně kritickou situací Assada,“ řekl reprezentant Jim Himes, D-Conn., rovněž člen sněmovní Zpravodajské komise.[/quote]

Čili obviňování Putina pouze podtrhuje jeho poslední vítězství nad US ministerstvem zahraničí, které nedává US diplomatickým sborům jinou možnost než obviňovat sebe samé. To nadchází a mnoho hlav se buď bude – nebo by se mělo – kutálet.

[quote align="center" color="#999999"]

Administrativa spěchá, aby přišla s nějakou odpovědí na ruské kroky, ale jen málokdo věří, že by US mohly ochránit své tajné spojence mezi rebely. Administrativa však vyloučila, že by CIA podporovaným skupinám poskytla rakety země-vzduch, které mohou sestřelovat letadla ze strachu, že by tyto zbraně mohly skončit ve špatných rukou, říkají tito činitelé.

Reprezentant Adam Shiff, vrcholný Demokrat v této komisi, říká, že US by měly uvážit zřízení bezletových zón, které by rebelům umožnily bezpečné prostory, z nichž by mohli operovat, a sestřelovat syrské helikoptéry, které bombardují civilisty. Řekl, že US by měly rovněž poskytnout zbraně ukrajinské vládě k boji s Rusy podporovanými separatisty.

Bezletová zóna by vyžadovala, aby US vojska byla připravena zapojit se do vzdušných bojů se syrskou vládou, což je cosi, na co připravena nejsou.[/quote]

Proč? Protože to není syrská vláda, která létá na ty mise nad Sýrií, je to Putin, a Obama není přes všechno pózování ochoten riskovat III. světovou válku jen proto, že někdo zastavil Kataru plynovod do Evropy.

Což znamená, že Obama teď má jen jednu možnost: přiznat, že jeho poslední hazardní gamblerství se svržením Assada, které začalo v roce 2013 s falešnými YouTube klipy o „chemických útocích“ a vedlo k námořní eskalaci s „objevením“ ISIS v létě 2014, se blíží ke konci s tím, že Obama přiznává zase další významnou politickou porážku.

[quote align="center" color="#999999"]

Administrativa „diskutuje o tom, má-li smysl přistoupit k dalším akcím, nebo zda by bylo lepší nechat Putina, aby se pověsil sám,“ řekl, když mluvil o ruském presidentovi Vladimiru Putinovi.[/quote]

Protože předání kontroly nad Středním východem Ruskem podporované ose je tak nějak shodou okolností tématem dalšího včerejšího článku ve WSJ „Vadnoucí americká stopa na Středním východě“ – v němž se to teď překrucuje jako porážka Putina.

[quote align="center" color="#999999"]

„Naše možnosti jsou teď daleko omezenější, než byly přede dvěma týdny,“ řekl senátor Angus King, I-Maine, který slouží v komisi Zpravodajství a ozbrojených služeb. „Nemyslím si, že by existovala nějaká jednoduchá odpověď. … Další zapojení letectva se stalo kvůli zapojení Rusů velice problematickým.[/quote]

A tak Putin zase jednou „zvítězil“ nebo, jak by to administrativa ráda překroutila, „pověsil se.“

Shodou okolností je to teprve začátek. Teď, když US začaly se svým odklonem od Středního východu s jeho předáním Putinovi jako čerstvou sféru vlivu Ruska na stříbrném podnosu, tak to bude mít pro středovýchodní geopolitiku ohromné důsledky. V našem předběžném výhledu na nadcházející z minulého týdne jsme předestřeli závěr, který předkládáme znovu:

[quote align="center" color="#999999"]

US v součinnosti se Saúdskou Arábií a Katarem zkusily vycvičit a podpořit sunnitské extremisty, aby svrhli Assadův režim. Někteří z těchto sunnitských extremistů se nakonec zbláznili tak, že vyhlásili středověký kalifát, čímž Pentagon a Langley postavili do směšné pozice, v níž byli nuceni klasifikovat al-Kaiídu jako „umírněné“. Situace se vymknula kontrole, což vedlo ke statisícům mrtvých civilistů, a když se nakonec Washington rozhodl, že zkusí najít skutečné „umírněné“, aby pomohli v mezích udržet to Frankensteinovské monstrum, které CIA v ISIS vytvořila (když při tom samozřejmě došlo k četným dalším CIA snahám o vyzbrojení a vycvičení proti-Assadovských bojovníků, viz níže osud nejúspěšnější z těchto skupin), tak toto úsilí skončilo jako naprostý trapas, který kulminoval přiznáním, že jich zůstalo už jen „čtyři nebo pět“, a jen pár dnů po tomto přiznání těm „čtyřem nebo pěti“ v jedné z nejméně referovaných zahraničně politických komedií v historii al-Kaiída sebrala i auto.

Mezi tím vycítil Írán příležitost epických rozměrů těžit z nekompetence Washingtonu. Teherán vyslal svého nejmocnějšího generála do Ruska, kde nadhodil převrácení rovnováhy na Středním východě. Kremlu se ten nápad zalíbil, protože konec konců, Moskvu rozčilují Západní ekonomické sankce a Vladimir Putin touží Západu předvést, že jen kvůli příchodu kontroverzí obklopujících anexi Krymu a konflikt na východní Ukrajině, není Moskva povolná, aby couvla. Díky skutečnosti, že si US jako svou pro Sýrii vybranou zbraň zvolily extremisty, tak Rusku poskytly možnost své zapojení líčit jako „válku s terorismem“ a díky ruskému zapojení mohl Írán bezpečně vyslat svou vojenskou podporu Assadovi jen týdny poté, co byla uzavřena jaderná dohoda. Teď ruské nálety zneschopnily jen skupiny CIA podporovaných bojovníků, které se opravdu ukázaly nějak účinné a Írán s Hizballáhem připravují ohromnou pozemní invazi kryti ruskou leteckou podporou. Co je ještě horší, všechno to pozemní úsilí je koordinováno íránským generálem, který je v Západních zpravodajských kruzích nepřítelem číslo jedna a který v podstatě funguje v zastoupení Putina, muže, kterého Západní média líčí jako nejnebezpečnější osobu planety.

Přes všechnu tu nekompetenci, kterou US prokázaly v celém tom debaklu, je pořád těžké si představit, že by to Washington, Rijád, Londýn, Doha a Jeruzalém nechaly zesnout v pokoji, a tak se blížíme ke svému závěru ze čtvrtka: „Pokud Rusko nakonec posílí pozici Íránu v Sýrii (rozšířením vlivu a kapacit Hizballáhu) a pokud Ruské letectvo v podstatě převezme kontrolu i nad Irákem, čímž tudíž Íránu umožní prosadit větší vliv na vládu v Bagdádu, tak bude křehká rovnováha sil, která v regionu existovala, převrácena na hlavu, ale s tím, jak se tyto události rozehrávají, by člověk neměl čekat, že to Washington, Rijád, Jeruzalém a Londýn nechají zesnout jen tak v pokoji.“[/quote]

Čímž neříkáme, že poslední krach US svrhávání středovýchodní vlády byl úplný krach. Jak řekl Joshua Landis, syrský expert z University of Oklahoma: „60 až 80 procent zbraní, které tam Amerika vylifrovala, přišlo nejspíš k al-Kaiídě a k jejím pobočkám.“

Což je přinejmenším ohromná zpráva pro vojenskoprůmyslový komplex. Znamená to, že nadchází více „teroristických útoků“ na US „přátele a spojence“ a možná i na US půdu – vše díky dodávkám zbraní US vládou.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com  

[quote align="center" color="#999999"]

Ovládání lidského chování. Elektromagnetické a radiofrekvenční záření. Mikrovlny. O jaké experimenty jde a proč náš mozek není v bezpečí? Časopis Vědomí jako první médium na světě zveřejňuje výzkumy kryté státním tajemstvím. Tok říjnových informací pokračuje odkrýváním rodinné historie Rothschildů, jednoho z nejzámožnějších klanů na světě. Seriál Pansofie vás zase naučí obnovovat zdraví člověka jakožto energetické bytosti. Nové vydání Vědomí je k dispozici od 8. října u všech dobrých prodejců v Česku i na Slovensku.[/quote]