Bývalý ukrajinský prezident Viktor Janukovyč o sobě dal po dlouhé přestávce znovu znát. Poprvé od té doby, co byl nucen uprchnout z Ukrajiny, souhlasil s interview pro západní média. BBC v angličtině zkrátila Janukovyčova slova o Krymu. Filmařský štáb BBC až do poslední chvíle neznal ani místo, ani čas. Uprchlý exprezident se zvlášť pečlivě stará o svou bezpečnost a dohodl si schůzku v jedné restauraci v okrajové moskevské čtvrti.


[quote align="center" color="#999999"]

„Je to hrůza, o které by se člověku mohlo snad jen zdát. Válčí se, umírají lidé, zem je rozpolcená. Samozřejmě, že část viny na tom mám i já. Zřejmě jsem něco i já nedodělal", řekl Janukovyč.[/quote]

Ti, kdo se tenkrát dostali k moci, mluvili naplno o kurzu na vstup do Evropské unie. Ovšem otázku o tom, kdo nese vinu za smrt desítek lidí ve středu hlavního města evropského státu, nechali nezodpovězenou. Z nečinnosti ve vyšetřování událostí na náměstí Nezávislosti obvinil bývalý nejvyšší ukrajinský představitel současné úřady.

[quote align="center" color="#999999"]

„Upozorňoval jsem na to, že se na majdanu nezastaví, že půjdou dál. A taky dál šli. Za tohoto půldruhého roku začala válka, za tohoto půldruhého roku Ukrajina ztratila Krym a Donbas a tisíce lidí. Zničili zem, zatáhli do konfliktu celý svět: Evropu, Rusko, Spojené státy americké", řekl Janukovyč.[/quote]

Za hlavní úkol dneška označil Janukovyč nastolení míru a zdůraznil přitom, že to, co se děje na jihovýchodě Ukrajiny, není nic jiného než genocida obyvatel Donbasu. A Minské dohody jsou zásluhou Ruska. A EU a USA musí donutit Kyjev, aby jednal s lídry DLR a LLR přímo.

Pokud jde o Krym, perspektivu jeho navrácení Ukrajině nepokládá bývalý prezident za příliš realistickou, třeba jen proto, že obyvatelé poloostrova sami hlasovali za to, že chtějí žít v Rusku. Tato Janukovyčova slova ovšem byla z verze interview určené pro diváky ve Velké Británii, odstraněna.

Úryvek z interview Viktora Janukovyče pro BBC.

Janukovyč: Kdybych zůstal na Krymu, byla by zřejmě na Krymu stejná válka, možná, že ještě tvrdší, než teď na Donbasu. Co je pro obyvatele Krymu lepší? 90% obyvatel Krymu hlasovalo za vystoupení.

BBC: Bylo to podle vás správné? Myslím si, že je to moc špatné, je to ale důsledek toho, co udělal majdan, nacionalistické hnutí, které vystrašilo obyvatele Krymu, kteří byli tradičně proruští.

Pokládáte Krym za součást Ukrajiny nebo za součást Ruska?

Prozatím mám za to, že to, co se stalo, je moc špatné, a je třeba hledat cesty, jak se z této situace dostat.

Vrátit Krym?

Jak můžeme vrátit Krym? Válkou?

To, co se stalo s Krymem, to je přece jen tragédie nebo historická spravedlnost?

Je to samozřejmě tragédie ukrajinského státu. Zem je rozpolcená, lidé žijí v bídě.

Tady to ale pokládají za velké vítězství.

Víte co, budeme mluvit o krymském lidu.

Když mluvíte s Putinem, co mu říkáte o Donbasu?  Říkáte mu: věřím vám, že vaše vojska tam nejsou, nebo co?

Nevedu s ním žádné dlouhé rozhovory, jsou poměrně krátké, řekl bych, že jsou to spíš čistě lidské rozhovory. Moje stanovisko je takové — konstruktivní úloha Ruska spočívá v přípravě Minských dohod.

[quote align="center" color="#999999"]

RIA Novosti zaslala BBC oficiální dotaz: Proč byl z rozhovoru s Janukovyčem odstraněn fragment o 90% lidí, kteří hlasovali za připojení k Rusku? A takto zněla odpověď:

„Výsledky referenda na Krymu vysílala BBC počínaje rokem 2014. Interview, které se objevilo na Newsnight, je zkrácenou verzí, která se soustředila na nejaktuálnější Janukovyčovy výroky. Kolegové z BBC Ruska mohli odvysílat úplnější verzi interview a rozhodli se, že do ní zařadí komentáře k hlasování na Krymu".

Přesto se ale do zkrácené verze interview BBC dostalo vyprávění o pštrosech, kteří žili na území rezidence Vikrora Janukovyče v Mežigorje.[/quote]

Viktor Janukovyč také hovořil o tom, že ruský prezident Vladimir Putin mu zachránil život, když mu v noci na 23. února roku 2014 pomohl odjet z Ukrajiny do Ruska. Podle jeho slov Putin přijal rozhodnutí po tom, co se o tom poradil se svými tajnými službami, s ním se neradil. „Jsem mu samozřejmě vděčný za takový rozkaz i za to, že pomohl mé ochraně, aby mě odvezla a zachránila mi život", dodal bývalý ukrajinský prezident.

Převážnou část svého času tráví Janukovyč v Rostově, je ale nucen jezdit po Rusku a „kvůli ohrožení života ho neustále doprovází ochrana". „Jsem nucen žít v takových podmínkách", řekl Janukovyč.

Když se interview s Janukovyčem vysílalo, byla v Kyjevě noc. Lidé ho tu ale sledovali. V místních zprávách byly citovány jeho výroky, což bylo doprovázeno slovy o tom, že vypadá dobře, je opálený a ostříhaný.

Ať už byl bývalý ukrajinský prezident jakýkoli, je jasné, že se svou současnou vládou udělala tato zem krok zpátky. Ukrajina se teď nachází na pokraji sociálně-ekonomické katastrofy. A bude trvat mnoho let, než se vrátí alespoň k výchozímu bodu.

[quote align="center" color="#999999"]

  • www.VEDOMI.cz
  • [/quote]

    Zdroj: sputniknews.com