Ukrajinský kabinet ministrů nominoval bývalého presidenta Gruzie Michaila Saakašviliho, kterého jeho země umístila na mezinárodní seznam hledaných osob, guvernérem ukrajinského pobřežního regionu Oděsa. Ukrajinský president Petro Porošenko se měl se Saakašvilim setkat v pátek, aby schválil jeho kandidaturu na tento post, než bylo toto jmenováno oficiálně oznámeno, tvrdí presidentův tiskový tajemník Svjatoslav Cegolko. Tento gruzínský vůdce na útěku před zákonem už dostal ukrajinské občanství, což jej činí právně způsobilým pro tuto pozici, uvádí ukrajinský na žurnalistu konvertovaný poslanec Sergej Leščenko, který také potvrdil Saakašviliho jmenování guvernérem Oděsy.


Saakašvili byl už dávno příznivcem současných ukrajinských mocipánů už od doby, kdy začali směřovat k puči, který nakonec v únoru 2014 svrhl předchozí administrativu. Před tím v květnu byl jmenován do poradního výboru presidenta Porošenka k reformám spolu i s jestřábím proti-ruským US senátorem Johnem McCainem, který se ale rozhodl tuto nabídku odmítnout.

Zprávy, že Saakašvili byl na tuto pozici nominován, už vydala agentura Ukrinform s odkazem na dva nejmenované zdroje v administrativě a potvrdila to i Interfax Ukraine, ale žádné oficiální potvrzení dosud vydáno nebylo. Ale jelikož ukrajinský kabinet ministrů údajně Saakašviliho nominoval na Porošenkovo vlastní doporučení, tak je to skoro hotová věc.

Saakašvili se stane guvernérem Oděsy s „99 procentní pravděpodobností“, řekl Ukraine National News (UNN) Valery Čaly, místo-šéf administrativy ukrajinského presidenta, když zdůraznil, že mluví jako „analytik“ a ne jako presidentův zástupce.

Mezi tím Saakašvili sám na Twitteru řekl, že „miluje Oděsu“, aniž by to dále rozváděl.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj:  rt.com