Na pozadí probíhajícího ozbrojeného konfliktu v Jemenu a masivní bombardovací kampaně, kterou provádí saúdskoarabské letectvo si lze povšimnout projevů toho, že všechny zapojené strany by se už brzy mohly snažit o politické vyřešení tohoto konfliktu. Ty dva celé týdny vyplněné nálety ukázaly, že arabská koalice je bezmocná a nic s Houthii bez spočinutí nohou přímo v terénu neudělá, ovšem pozemní operace to už je pro arabské země trochu velká hra na to, aby ji podstoupily.


Ukázalo se, že jen pár států, jmenovitě Egypt a Saúdská Arábie jsou ochotny poskytnout vojáky k útoku na Jemen, ale boje zblízka v hornatém terénu s následným partyzánským bojem by vedly k ohromným ztrátám invazních sil, které by nakonec přivodily vojenskou porážku koalice nebo vedly i k možným pučům ve výše zmíněných státech, když je už stabilita jak egyptského, tak saúdského režimu z mnoha důvodů vážně oslabená.

Houthiové mezi tím se sebedůvěrou postupují vpřed a přebírají kontrolu nad novými územími včetně jihu. Teď už zabrali všechna významná města po celé zemi včetně dvou kriticky nejdůležitějších námořních přístavů – Adenu a Hodeidah. To by pro koaliční síly učinilo z možné vyloďovací operace extrémně náročný podnik, což zahání Saúdskou Arábii, Katar a další arabské přívržence Abd Rabhuh Mansur Hadiho do dost malého kouta, jelikož nejsou schopni vytvořit předmostí, které by jim umožnilo vyhlásit nějaké dočasné hlavní město s nějakým druhem „legitimní vlády“ v něm u moci. Je podivné, že před několika dny média v Rijádu usilovně šířila fámy, že saúdským vojskům se při nadcházející vyloďovací operaci na pláži dostane pomoci US Marines. To teď vypadá jako úplný hoax, jelikož za současných okolností by se US president Barack Obama nikdy neodvážil vyslat americké vojáky na jistou smrt.

Ale Houthiové přes všechny úspěchy, kterým se těší na bitevním poli, nezavrhují možná mírová vyjednávání, když vědí, že dříve či později se budou muset zapojit do dialogu se zahraničními činiteli, aby své moci dodali legitimitu. Oni navíc vyhlásili ochotu zahájit politický dialog uvnitř Jemenu, mají ale jednu podmínku, která musí být splněna – Mansur Hadi se nevrátí jako hlava země. Ten uprchl z Jemenu a přivedl saúdská vojska, aby bojovala za něj, což je fakt, který z něj v očích Houthiů činí zrádce země. Vůdci Houthiů se nechystají snadno zapomenout, že oni splnili všechny podmínky, které on před válkou předložil, když na jednání dozíral zvláštní poradce OSN pro Jemen Jamal Bnomar, ale stejně i přesto proti nim rozběhl válku.

V této fázi je nejlepší dohodou, které může Saúdská Arábie případně dosáhnout, dohoda o příměří s Houthii. Prosakují informace naznačující, že šíitští rebelové by mohli souhlasit se stažením svých sil z Adenu a z některých jižních provincií, kde je nahradí pravidelné jemenské ozbrojené síly, které jsou už loajální k Houthiům. Potom bude možno obnovit národní dialog mezi všemi jemenskými politickými silami, který tato válka přerušila, zase pod bedlivým dohledem speciálního poradce OSN pro Jemen Jamala Benomara. Tyto strany si ale nejdříve musí vybrat místo pro takováto jednání. Je jasné, že Houthiové by radši tyhle diskuse vedli mimo tento region, např. v Moskvě, která se staví proti agresi proti Jemenu. Ač lze jen málo pochybovat, že Saúdové a Američané budou trvat na nějakém arabském nebo evropském hlavním městě. Každopádně je jasné, že šíitští rebelové se do mírových rozhovorů zapojí jedině, až Saúdská Arábie přestane se svými nálety. Činitel Houthiů Saleh al-Samad 6. dubna prohlásil, že tato skupina nemá žádné další podmínky pro vyjednávání kromě ukončení agrese.

Navíc je tu problém rostoucího vlivu Al Kaiídy v Jemenu, který teď saúdské bombardování ještě posílilo, a i ten se bude muset řešit. Radikální síly byly schopny na jihu uchvátit značnou část přístavního města Al Mukalla. Ty z místních vězení vypustily všechny druhy teroristů, z nichž někteří jsou registrováni v US jako nejnebezpečnější jedinci v regionu. Toto město bylo teď navíc vyhlášeno za hlavní město Islamistického státu v Arábii.

Jedinou otázkou, která zůstává, je, zda bude Rijád ochoten prosazovat mírové řešení konfliktu. Počet náletů denně roste, ale Houthiům to nezpůsobilo žádnou reálnou škodu. Od počátku této vojenské operace 28. března bylo zabito více než 500 lidí, ale skoro všechny oběti byli civilisté. Saúdským pilotům se podařilo zničit několik skladů, velitelských stanovišť a četné odpalovací rampy raket Scud spolu s několika zastaralými protileteckými vozidly a bojovými letadly. To ale nemůže ovlivnit bojové schopnosti Houthiů a vojenských jednotek, které zůstávají loajální k jejich spojenci Ali Abdullah Salihovi.

A to přivádí nového saúdského krále Salman bin Abdulazize Al Sauda obzvláště k zuřivosti, neboť si o sobě myslel, že se stane novým vůdcem celoarabského rozsahu, odpovídajícího někdejšímu vůdcovství Gamala Abdel Nassera nebo Saddáma Husseina. Mezi tím se situace v království dost zhoršuje. Proto není vůbec náhodou, že Saúdové začali podporovat růst cen ropy. Mezi tím se projevil případ odporu šiítů proti policejním jednotkám ve východní provincii KSA, což vedlo ke značným obětem. Experti zdůrazňují možnost masových demonstrací šíitského obyvatelstva KSA, které je ochotné projevit solidaritu s Houthii. Dost napjatá zůstává situace i v Bahrajnu. Ale jiskra by mohla nejdříve přeletět na saúdsko-jemenské hranici obývané jemenskými kmeny, které s Rijádem už před tím bojovaly.

Takže konflikt v Jemenu začíná nabývat nových rozměrů, které daleko překračují jeho hranice. A je jasné, že potud, pokud budou mít Hothiové převahu, přičemž koalice v podstatě nedělá nic, tak budou Arabové možná brzy dohnáni vrátit se k mírovým vyjednáváním v Jemenu na bázi rezoluce OSN.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: journal-neo.orgreformy.cz