Globální trend de-dolarizace pokračuje, jelikož to vypadá, že britský krok připojení k Čínou vedené Asijské bance rozvoje infrastruktur opravdu ukázal i dalším US „spojencům“, že nedbání rady Washingtonu je ve skutečnosti přijatelné, a že obavy z institucionálních „standardů“ by prostě mohly být jen vykolejováním zaměřeným na podvrácení čínského pokusu o prosazení více vlivu na svém vlastním zadním dvorku. Zde je o tom více od NY Times: [quote align="center" color="#999999"] Největší evropské ekonomiky přezíráním naléhání Obamovy administrativy projevily svou vlastní touhu stát se zakládajícími členy nové Čínou vedené Asijské investiční banky, na kterou US pohlíží jako na rivala Světové bance a dalším institucím zřízeným na vrcholu americké moci po II. světové válce.


Úterní oznámení Německa, Francie a Itálie, že budou následovat Británii a přidají se k tomu Čínou vedenému podniku, znamenalo pro Washington bolestivé pokárání od některých jeho nejbližších spojenců. Rovněž vyvolalo otázky o tom, zda Světová banka a Mezinárodní měnový fond, které vzešly z nadnárodní konference v Bretton Woods, N.H. v roce 1944 a stanovily na příštích 70 let globální klovací pořadí, nezažívají propad svého vlivu.

Oznámení Německa, největší evropské ekonomiky, přichází jen šest dnů poté, kdy ministr zahraničí John Kerry žádal svůj německý protějšek Franka Waltera-Steinmeiera, aby odolával čínským námluvám, dokud Číňané neodsouhlasí četné podmínky o transparentnosti a správě tohoto nového subjektu. Avšak Německo dospělo k závěru, jaký už učinila i Británie, že Čína je pro něj tak obrovským exportním a investičním trhem, že si nemůže dovolit stát stranou. [/quote]

Jižní Korea, další US spojenec, u kterého Obamova administrativa ne zrovna jemně lobbovala, aby zatím zůstal mimo AIIB, údajně také uvažuje o návrhu na připojení, ač zprávy o tom, že Soul, se už k tomuto podniku odhodlal, se jeví být poněkud předčasné, jelikož tato země se rozhodne tento měsíc, a očekává se, že bude o podrobnostech diskutovat tento víkend na schůzce s čínskými a japonskými činiteli. Zde o tom píše FT:

[quote align="center" color="#999999"]

Ministři zahraničí Číny, Japonska a Jižní Koreje se tento týden poprvé po třech letech sejdou v Soulu ve snaze uklidnit napětí v regionu.

Toto trio má sice silné ekonomické vazby, avšak zmrazené vztahy. Mezinárodní obavy z tohoto stavu věcí mezi regionálními supervelmocemi dále ještě rozjitřila Asijská banka investic do infrastruktur, tj. Čínou vedená iniciativa vyvolávající poplach ve Washingtonu a způsobující rozkoly i jinde. [/quote]

Mezi tím se jim potopila i jejich vlastní evropská „magická pohádková země“. Od Bloomberg:

[quote align="center" color="#999999"]

Čína vítá Lucemburskou žádost, aby se stalo přispívajícím členem Asijské banky investic do infrastruktur, sdělilo čínské ministerstvo financí v prohlášení na webu. [/quote]

A tak s tím, jak většina Evropských zemí už na tu káru nastoupila a Jižní Korea se nepochybně přiklání ke vstupu, tak můžeme zase zopakovat.

Závěr je: už to není jen teorie nebo dohad. Každičký střípek objektivních důkazů naznačuje, že dominance dolaru se chýlí ke konci.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj:  zerohedge.com, reformy.cz