Zástupce velitele štábu domobrany DLR Eduard Basurin na brífinku oznámil, že místní specialisté zkoumají střelné zbraně zahraniční výroby, které byly nalezeny při rozebírání sutin ve městě Debalcevo. Přitom, podle jeho slov, na hlavních silnicích, které se nacházejí pod kontrolou ukrajinské armády, bylo zaznamenáno přivážení munice. Současně DLR odmítá obvinění OBSE, že neposkytla schémata stahování techniky.


Během dne domobranci od linie dotyku v Donbasu stáhli pět dělostřeleckých oddílů a jednu dělostřeleckou baterii, řekl Basurin. Oznámil také, že ve městech Debalcevo a Uglegorsk, která byla boji poškozena, ženisté DLR v průběhu dne nalezli a zneškodnili velký počet potenciálně nebezpečných výbušných předmětů. Konkrétně bylo v oblasti debalcevského kotle nalezeno 170 minometných projektilů, 200 dělostřeleckých granátů, 18 protitankových min (TM-62) a více, než 70 kg střelného prachu. Všechny nebezpečné předměty byly vyvezeny z obcí na bezpečné místo a zneškodněny.

Během včerejška bylo z debalcevského kotle odvezeno do opraven samozvané DLR devět tanků, 14 BVP a obrněných transportérů, 11 děl různých ráží, a také sedm automobilů s municí, které ukrajinští vojáci zanechali na místě. Po nezbytných opravách bude všechna tato technika přijata do výzbroje armády DLR.

Domobrana současně pokračuje v poskytování veškeré nutné pomoci místním úřadům s prováděním prací, jejichž cílem je co nejrychlejší návrat poničených regionů k normálnímu životu. Jenom během posledního dne se domobrancům podařilo znovu zprovoznit 11 transformátorů a částečně obnovit práci 50 kotelen.

Domobrana 24. února zahájila stahování těžkého dělostřelectva od linie dotyku v Donbasu, která platila 19. září 2014. Představitelé domobrany současně odmítají prohlášení OBSE o tom, že nebyly poskytnuty trasy stahování dělostřelectva. Dříve velitel zvláštní monitorovací mise OBSE Ertugrul Apakan v prohlášení zveřejněném v noci na sobotu na Facebooku prohlásil, že konfliktní strany OBSE dosud nepředložily údaje o svých těžkých zbraních a schémata jejich stažení.