Existuje jeden způsob, jak vyřešit globální oteplování: Utratit během několika následujících let 90 bilionů $ (2,25 biliard Kč – tj. HDP ČR za asi 580 let), aby se přestavěla všechna města – tudíž všechna města na planetě Zemi – tak, aby lidé žili v daleko hustěji namačkaných čtvrtích a nepotřebovali tedy auta. To je jeden z nejambicióznějších (a nejspíš nejulítlejších) nápadů, který dnes ráno koloval Světovým ekonomickým fórem v Davosu ve Švýcarsku. Schůzka v Davosu se výročním konkláve vládnoucí třídy světa: s presidenty a ministerskými předsedy, CEO a náboženskými postavami (a s tisíci žurnalistů táhnoucích se za nimi v naději utrhnout si útržek ze zdejšího povídání nebo dva).


Ten 90 bilionový $ návrh přišel od bývalého vicepresidenta Al Gora a bývalého mexického presidenta Felipe Calderona a jejich kolegů z Globální komise o ekonomii a klimatu. Tato skupina doufá, že přesvědčí světové vůdce, aby něco udělali se sebevražedným úsilím lidstva o přehřívání zemského klimatu.

Část boje proti klimatické změně bude znamenat přestavbu obcí a měst anebo nové postavení tak, aby byly bez aut, říká Calderon.

„Nemůžeme mít města s nízkou hustotou osídlení konstruovaná tak, aby se v nich používala auta,“ řekl. „Doporučujeme, aby ta města měla vyšší hustotu a více hromadné dopravy.“ Spolu s programem reformy využívání půdy a s uvedením odlesňování do nulového stavu, budou celkové náklady na tento plán nejspíš 90 bilionů $ budoucích investic, řekl Calderon.

Business Insider s Calderonem po tomto panelu krátce promluvil, aby ho požádal o vysvětlení, odkud se těch 90 bilionů $ vezme a jak by přesně chtěl přesvědčit všechna města planety, aby podle něj postupovala?Ukázalo se, že těch 90 bilionů $ je celková infrastrukturální investice, která se nejspíš utratí při budování a modernizaci měst. Gore s Calderonem argumentují, že se utratí daleko moudřeji, když se tím vyprodukují města, která nebudou lidi pobízet, aby pálili fosilní paliva jen kvůli tomu, aby se dostali z bodu A do bodu B.

Klíčové bude přesvědčit starosty – a opět všechny starosty planety Země – že konstrukci nových měst takovýmto způsobem se má kvůli efektivitě a prosperitě jejich obyvatel dát daleko vyšší předost, než aby se to dělalo tím starým způsobem. „Chyba, které jsme se dopustili v Mexiku, spočívala v tom, že jsme městům dovolili, aby se rozvíjela, jak se jich zachtělo, a to je binec,“ řekl Calderon Business Insider. „Je v nejlepším zájmu starostů“ tuhle „chybu“ už neopakovat, řekl Calderon.

Hlavní problém je v tom, že starostové si nejsou všeobecně vědomi toho, že náklady na do budoucna trvale udržitelnou konstrukci měst mohou být nižší než náklady na to, když se dovolí bezuzdně pádivý rozvoj zaměřující se na auta.

O GCEC plánu Gora a Calderona se více dočtete zde a zde.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: globalresearch.ca, reformy.cz