V USA okamžitě odpověděli na poselství prezidenta Ruska Vladimira Putina Federálnímu shromáždění komentářem Státního departamentu a protiruskou Rezolucí č. 758 Sněmovny reprezentantů amerického Kongresu. Dokument obsahuje nepřijatelnou charakteristiku Ruska jako agresora, a navrhuje řadu opatření pro politické, ekonomické a vojenské oslabení Ruska. Hlavním obsahem Rezoluce č. 758 předložené Sněmovně reprezentantů jsou geopolitické mýty a pocit křivdy USA.


Rezoluce „obsahuje 16 stránek válečné propagandy“, píše na své stránce ve Facebooku ředitel Ústavu pro mír kongresman Ron Paul. Podrobně rozebírá jednotlivé paragrafy tohoto dokumentu a označuje vytyčovaná proti Rusku obvinění za neodůvodněná a neodpovídající skutečnosti.

Třeba paragraf 3 obviňuje Rusko ze vpádu na Ukrajinu a odsuzuje porušení svrchovanosti tohoto státu. „S našimi komplikovanými družicemi, které mohou přečíst z kosmu poznávací značku auta, bychom mohli mít video a fotografie tohoto ruského vpádu“, ironizuje Ron Paul.

Co se týče „porušení svrchovanosti“, copak účast USA ve svržení zvolené ukrajinské vlády nebyla takovým porušením?“, ptá se. „Všichni jsme slyšeli vychloubání pomocnice ministra zahraničí Victorie Nulandové, že prý USA vynaložily 5 miliard dolarů na výměnu režimu na Ukrajině“, píše Ron Paul.

V paragrafu 14 se s jistotou tvrdí, že malajsijský Boeing, který havaroval na Ukrajině, byl sestřelen raketou vypuštěnou „proruskými domobranci“. Mezitím oficiální referát o vyšetřování této tragedie bude předložen teprve v příštím roce, a předběžná zpráva neobsahuje závěr, že letadlo bylo sestřeleno raketou, a neuvaluje vinu na kteroukoliv stranu, podotýká Ron Paul.

V paragrafu 22 se tvrdí, že Rusko vtrhlo do Gruzie v r. 2008, vyšetřování EU ale ukázalo, že právě Gruzie zahájila neodůvodněné bojové akce proti Rusku, a nikoli naopak, podotýká kongresman. Poslanci snad nečetli rezoluci před hlasováním, soudí .

Podle názoru Rona Paula působí rezoluce zčásti komickým dojmem, například v místě, kde USA obviňují RF z „nezákonného získání informace“ o americké vládě – a to po Snowdenově odhalení rozsahu americké špionáže po celém světě.

Srdžda Trifkovič, srbský politolog a redaktor zahraničněpolitického oddílu amerického časopisu Chronicles si nemyslí, že rezoluce je vyhlášením nebo formalizací nové „studené války“. Tato válka probíhala pořád, prvním a druhým rozšířením NATO… Úkolem této geopolitické hry je obklíčit Rusko nepřátelskými státy založenými na troskách SSSR, a pak i vyměnit režim v samotné Moskvě.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: czech.ruvr.ru