Po pro USA pokořujícím shromáždění APEC v Pekingu, na němž se národy BRIC jasně distancovaly od „rozvinutého světa“ a téma „ruské invaze na Ukrajinu“ se převážně minulo účinkem, jelikož pacifické národy váleční štváči jasně nezajímali, když dva klíčové národy, Rusko a Čína, jasně nevyhověly ‚nápadně populistické‘ povídačce Západních médií, takže je čas na další světový summit, tentokrát docela „západní“ v Brisbane v Austrálii. Bylo to tady, kde se G-7 část národů G-20 chopila příležitosti k rychlému obratu proti Moskvě a připomněla Evropě, že důvodem, proč je Evropa ve třetím ponoru do recese (když si někdo odpočítá „posílení“ HDP od děvek a z fetu), tak je to kvůli ruskému „zabrání“


východní Ukrajiny, s ignorováním skutečnosti, že to byla Victoria Nuland z US ministerstva zahraničí, kdo podnítil kyjevský puč, a že to Západ uvalil na Rusko ty „drahé“ sankce, které postihly zrovna tak těžce i Německo a Evropu. To všechno místním převážně ušlo, jelikož před summitem uspořádali australští Ukrajinci anti-Putinovský protest s šátky na hlavě s nápisem „Putin zabiják“.

Docházelo tu hned od počátku k tlaku přes celé hřiště: jak hlásí NYT: „Při proslovu na universitě v Brisbane pan Obama prohlásil ruskou agresi proti Ukrajině za „hrozbu světu, jak jsme to viděli při tom hrozném sestřelení MH-17, při tragédii, která si vzala tolika nevinných životů, mezi nimi i vašich spoluobčanů,“ čímž referoval o australských občanech a obyvatelích, kteří zahynuli při pádu Letu 17 Malajských aerolinií na východní Ukrajině.

„Jako vaši spojenci a přátelé sdílíme v Americe s těmi australskými rodinami zármutek a sdílíme i odhodlání vašeho národa pro spravedlnost a odpovědnost,“ řekl pan Obama.

Tato šaráda má pokračovat i v neděli, kdy se vůdci z Evropské unie plánují sejít s panem Obamou, aby kromě jiných témat prodiskutovali i Ukrajinu, jak řekl president Evropské rady Herman Van Rompuy. Ten řekl, že Evropská unie je pro tuto krizi odhodlána najít politické řešení.

„Nadále budeme využívat všech diplomatických prostředků, které jsou k dispozici, včetně sankcí,“ řekl.

Opravdu, jak dodává Reuters: „Západní vůdci v sobotu na summitu G20 varovali Vladimira Putina, že riskuje více ekonomických sankcí, když pochybí tím, že nepřestane s podporou separatistických rebelů na Ukrajině.“

Ale možná, že nejlepší potvrzení toho, že celá schůzka G-20 nebyla ničím jiným než obrovitou populistickou foto-operací přichází od Bloomberg, která hlásí, že „ruskému presidentovi Vladimiru Putinovi se dostalo otevřeného poselství, když dnes na summitu Skupiny 20 v australském Brisbane přistupoval ke kanadskému ministerskému předsedovi Stephenu Harperovi kvůli potřesení rukou.“

„Myslím, že vám rukou potřesu, ale mám pro vás jen jednu věc, kterou vám řeknu: je třeba, abyste vypadl z Ukrajiny,“ řekl Harper Putinovi, jak uvedl v e-mailu mluvčí ministerského předsedy Jason MacDonald.

Putinova reakce na tento komentář nebyla pozitivní, řekl MacDonald, aniž by to rozváděl. Putin s Harperem podle Putinova mluvčího Dmitrije Peskova krátce promluvili.

„Harper opravdu Putinovi řekl, že by měl z Ukrajiny odejít,“ řekl dnes v Brisbane Peskov do telefonu. „Putin mu řekl, že to není možné, protože tam nejsou.“

Když se ho ptali na tón setkání těchto dvou vůdců, tak Peskov řekl: „Bylo to v hranicích decentnosti.“

Netřeba říkat více.

Ruský president Vladimir Putin, vpravo, prochází během uvítacího ceremoniálu na summitu G-20 v Brisbane kolem kanadského ministerského předsedy Stephena Harpera, vlevo.Ovšem na konci dne, ať už jde jen o operaci k nasbírání fotek, nebo ne, by člověka mohlo zajímat, nakolik to drama s fotkami na první stránky alespoň vzdáleně připomíná realitu, když pokaždé, když přijde Západní „ofenziva“ proti Putinovi s „drahými“ sankcemi, jen aby měli šikovného obětního beránka pro přetrvávající evropskou depresi, tak člověk slyší v hlavě následující rozhovor:

Obama: „Tohle jsou moje poslední volby. Po volbách budu míc větší možnost k pružnosti.“

Medveděv: „Chápu. Předám tuto informaci Vladimirovi.“