21. října nadpis na German Economic News uváděl, „Merkelová: Daňoví poplatníci by měli financovat Ukrajině dluh,“ a referoval, že: „Angela Merkel v pondělí navštívila ve slovenském hlavním městě Bratislava Roberta Fica. Oba vůdci se shodli na požadavku, že Kyjev by měl převzít větší odpovědnost,“ a nikoliv tlačit na EU, aby za něj zaplatilo účty za plyn po splatnosti od ruského Gazpromu. Ukrajinský vůdce Petro Porošenko se „dožadoval“, aby EU Ukrajinu vykoupilo z dluhů, když je už měsíce v prodlení se svými účty za plyn od Gazpromu, a kvůli čemuž přiměli Slovensko, aby provádělo zpětné toky ruského plynu, aby uspokojili potřebu tepla pro Kyjev.


„Ukrajina s Ruskem v úterý ráno jednaly v Bruselu o sporu kvůli dodávkám plynu,“ do Evropy přes ukrajinské plynovody z Ruska.„Rusko požaduje, aby Ukrajina splatila své účty po splatnosti za $4,5 miliardy, pochybuje ale o solventnosti Kyjeva.“

Merkel navrhuje, aby EU na pomoc Ukrajině poskytla překlenovací úvěr, aby překonala zimu. Říká: „Nelze očekávat, že by EU od Ruska převzala ukrajinský dluh za plyn. Ficův vztek je pochopitelný.

“Pondělní titulek z BusinessWeek uvádí, „Rusko neakceptuje podmínky k ukončení sankcí kvůli Ukrajině,“ a referuje, že: „Vrchní ruský diplomat Sergej Lavrov řekl, že jeho země neakceptuje podmínky (Obamy a EU) k ukončení sankcí, když rozhovory v Itálii nepřinesly žádný průlom v příměří na Ukrajině.“ Tohle příměří je mezi obyvateli ukrajinského jihovýchodu a ukrajinskou vládou, která je od května bombarduje, aby skoncovala s jejich touhou po odtržení se od této vlády, když radši podporují zřízení své vlastní republiky nebo republik. Tyto regiony z asi 90% hlasovaly pro ukrajinského presidenta Viktora Janukoviče, který byl 22. února v Kyjevě svržen poté, co úřednice amerického ministerstva zahraničí Victoria Nuland jmenovala vůdcem Ukrajiny Arsenije Jaceňjuka, než bude voliči na ukrajinském severozápadě 25. května zvolen nový president. Lidé na ukrajinském jihovýchodě se pak chtěli připojit k Rusku.

Rusko ale před USA-EU tlakem necouvá. BusinessWeek uvádí, že ruský president Vladimir Putin, jehož země pumpuje do EU kolem 15 procent potřeb zemního plynu přes Ukrajinu, „minulý týden řekl, že dodávky do Evropy by se mohly omezit, pokud by si ukrajinská vláda toto palivo ucucávala pro vlastní použití.“

Takže to vypadá, že Rusko stojí pevně za tím, že chce od Ukrajiny platby po splatnosti, a že odmítne akceptovat podmínky Západu k ukončení sankcí proti Rusku, a k zákazu zásobování Ukrajiny zpětnými toky dalšího ruského plynu.Rusko tudíž vypadá, že stojí pevně za vším, co se týče Ukrajiny a EU. Pokud to vydrží, tak by daňoví poplatníci EU mohli skončit tak, že budou platit velice mastnou cenu za ‚vítězství‘ Ukrajiny při připojování k EU.V porovnání s tím Spojené státy celou touhle záležitostí trpí velice málo.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: globalresearch.ca