I přes všechny ty sebe-ujišťující se vyhlášení Západu, že Rusko se potýká s „náklady“ a je kvůli sankcím uvaleným za jeho aktivitu na Ukrajině čím dále „izolovanější“, tak poslední data poukazují, že realita je zcela odlišná. Zaprvé odliv kapitálu se ve 3. kvartále dramaticky zpomalil (z $23,7 miliardy ve 2. Kvartálu na $13 miliard ve třetím) s tím že v září zažili poprvé od září 2013 příliv kapitálu. Zadruhé ruský přebytek na běžném účtu byl výrazně silnější, než se předpokládalo ($11,4 miliardy oproti předpokládaným $8,8 miliardám), tažený ve zvýšené míře obchodem. Zatřetí a snad nejpodstatnější, Rusko splatilo ohromných $52,8 miliardy zahraničních dluhů, jelikož se Putin „de-dolarizuje“ téměř rekordním tempem s redukcí vnějšího zadlužení na nejnižší míru od roku 2012.


Jak to vysvětluje Goldman, obchod a příjem se značně zlepšily…

[quote align="center" color="#999999"]

Současná rozvaha na běžném účtu pro Q3 vyšla s přebytkem US$11,4 miliardy oproti konsensu očekávání US$8,8 miliardy a prudce tak vyrostla z malého deficitu ve Q3 2013 s US$0,7 miliardy.

Podle našich odhadů s očištěním od sezónních vlivů to teď klade běžný účet na 3,8% HDP oproti 1% v Q2 2013 a 1,6% za celý rok 2013.

Zlepšení běžného účtu přišlo jak z přebytku na obchodním účtu, kde se dovozy oslabily (kvůli zpomalující se domácí poptávce a slabšímu rublu), tak přebytku na účtu příjmů.

Podle nás ten druhý přebytek by mohl být buď kvůli cyklickým, nebo strukturálním faktorům, které je pro nás těžké podchytit, ale riziko pro předpověď stavu naší rozvahy běžného účtu tím zůstává vysoké. [/quote]

Mezi tím:

Čistý odliv soukromého kapitálu stanovený pro toto čtvrtletí na US$13 miliard mírně vzrostl z US$10 miliard ve Q3 2013 a je podobné vzoru, jaký jsme viděli v Q2.

  • RUSKÝ ODLIV KAPITÁLU VE 3Q SE ZPOMALIL NA $13 MILIARD OPROTI $23,7 MILIARDÁM ODLIVU VE 2Q
  • RUSKO MĚLO V ČERVNU $11,6 MILIARD ČISTÉHO KAPITÁLOVÉHO PŘÍLIVU: CENTRÁLNÍ BANKA

Červen zaznamenal první čistý přiliv kapitálu od září 2013, uvádí výkaz centrální banky.

A nakonec „de-dolarizace“ se v Rusku zrychluje, jelikož Rusko splácí zahraniční dluh nejrychlejším tempem od pádu Lehmana…


Zdroj: CBR

* * *

Je opravdu „izolované“!

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj:  zerohedge.com, reformy.cz