Vědci z Novosibirska vypracovali způsob, jak stanovit diagnózu rakoviny v tom nejranějším stádiu. Díky technologii anoncované společností EpiGin bude možné udělat v kterékoli poliklinice rozbor, na jehož základě se dá včas stanovit, jestli se jedná o zhoubnou chorobu, ještě v době, kdy se teprve začala rozvíjet. Metoda vychází z rozboru DNA. Rakovinový nádor se nerozvíjí, když jsou aktivní určité geny.


Jejich „odpojení“ svědčí o tom, že v organismu nastala porucha, což umožní stanovit, že se jedná o onkologickou chorobu. Vědci z Novosibirska objevili ferment, který dokáže objevit „vypnutý“ gen a určit, jakým druhem rakoviny pacient trpí. Výsledek testu lze získat doslova za několik hodin a dokáže si s tím poradit jakákoli poliklinika – dá se použít běžné zařízení určené k rozborům, řekl Hlasu Ruska ředitel společnosti EpiGin Jevgenij Dubinin:

[quote align="center" color="#999999"]

Stačí udělat běžný rozbor krve, na který pošle pacienta lékař. Pak přijde na řadu naše metodika, z krve vyloučíme DNA, na kterou působíme naším fermentem, pak následuje reakce, která je běžná ve všech laboratořích. Není potřeba žádné nové zařízení, inovační je pouze sada činidel, kterou vyvinuli v naší společnosti. [/quote]

Nejdůležitější v této metodě je velice včasná diagnostika, protože ke změnám v genech, k jejich „vypnutí“ dochází v raném stadiu, když se choroba ještě nijak neprojevuje. A je tedy možné se s ní mnohem snáz vypořádat, než ve stadiu pozdějším, kdy je léčení obtížnější. Přičemž testovací systém novosibirských vědců je schopen stanovit diagnózu, a to znamená, že další prověrka není třeba.

Podobné testovací systémy už existují a úspěšně se používají v zahraničí. Samotný rozbor ale u novosibirských vědců probíhá jinak, není to metoda chemická, jako u Američanů, používá se ferment, což má mnohem víc předností, zdůraznil Jevgenij Dubinin:

[quote align="center" color="#999999"]

Uplatňujeme fermentativní metodu. Jejím základem je unikátní ferment, který objevila naše společnost. Je to metoda velice spolehlivá a nějaké nové zařízení nevyžaduje. Nejdůležitější je, že ve srovnání s americkou je také tři až čtyřikrát levnější. [/quote]

Patent na vynález rané diagnostiky rakoviny už společnost EniGin získala a je volně dostupný na internetu. Vědecká práce ale pokračuje. „Bude ještě nějaký čas trvat, než bude testovací systém definitivně vypracován, ale v roce 2017 bude možné zahájit jeho komerční využívání“, ujišťují novosibirští vědci.

Zdroj:  czech.ruvr.r