Ukázalo se, že Rusové už mají dost čekání. Doporučuji, abyste si všichni pečlivě prošli Prohlášení ruského ministerstva zahraničních věcí, které jsem dnes vystavil. Je to zajímavý dokument, protože kromě vysvětlení ruského rozhodnutí vyrazit, obsahuje rovněž i potenciální právní obhajobu tohoto bezprecedentního ruského rozhodnutí, které otevřeně porušuje suverenitu Ukrajiny. Dovolte, abych to vysvětlil. Prvním případem byl Krym, který byl rovněž „speciálním případem“.


Rusko tam bylo legálně přítomné a podle ruských zdůvodnění všechno, co ti „zdvořilí ozbrojení muži v zeleném“ dělali, byla ochrana místního obyvatelstva, aby mu později umožnili svobodně projevit svou vůli. Pouze poté, co byla tato vůle projevena, souhlasilo Rusko s formálním přičleněním Krymu k Rusku. Takže z hlediska legálnosti žádná z ruských akcí na Krymu nepředstavovala jakoukoliv formu porušení ukrajinské suverenity. Vím, že většina Západních analytiků s tím nebude souhlasit, ale takový je oficiální ruský postoj. A oficiální postoje jsou důležité, protože na těch se zakládá právní argumentace.

Zadruhé pomoc, kterou Rusko do Novorossie posílalo, byla výlučně skrytá. Skryté operace bez ohledu na jejich rozsah, nezakládají žádnou základnu pro právní postoje. Oficiálním postojem Moskvy bylo nejen to, že v Novorossii není absolutně žádná vojenská pomoc, ale i to, že když granáty ukroušského dělostřelectva padají do Ruska, takže za to Kreml neautorizuje žádnou odvetu, která by oficiálně porušila ukrajinskou národní suverenitu.

Tentokrát však není vůbec žádných pochyb, že se Rusko rozhodlo úmyslně a oficiálně ignorovat Kyjev a vjet tam. Udělat to je teď fakt, který je opravdu, jasně, logicky, politicky a morálně správnou věcí. Ale z právního hlediska to jasně porušuje ukrajinskou suverenitu. Z právního hlediska mají Ukrouši právo držet ruský konvoj na hranici po dalších 10 000 let, pokud se jim zachce, a Rusko nemá žádné právo tam jednoduše vjet. To, k čemu dnes ráno opravdu došlo, bylo to, že úředníci Ukroušů se ani neobtěžovali ukázat se, a tak Kreml prostě řekl, „nestarejte se o to!“ a nařídil náklaďákům, aby tam vjely.

Rusové nejenže tam vjeli, ale udělali to bez Mezinárodního výboru Červeného kříže (ICRC), jehož personál odmítl jít, protože chybí bezpečnostní záruky od Kyjeva. Ruskou reakcí na tyto chybějící bezpečnostní záruky bylo a) nařídit, aby tento neozbrojený konvoj vjel dovnitř, a b) jasně v oficiálním prohlášení konstatovat:

[quote align="center" color="#999999"]

Varujeme před jakýmkoliv pokusem zhatit tuto čistě humanitární misi, která byla dlouhou dobu připravována za podmínek naprosté transparentnosti a spolupráce s ukrajinskou stranou a s ICRC. Ti, kdo jsou připraveni pokračovat v obětování lidských životů svým vlastním ambicím a geopolitickým konstrukcím, a kteří drze pošlapávají všechny normy a principy mezinárodního humanitárního práva, přejímají úplnou odpovědnost za možné důsledky provokací proti tomuto konvoji s humanitární pomocí.[/quote]

A opět z logického, politické a morálního hlediska je to dost samozřejmé, ale z právního hlediska, je to hrozba použitím síly („přejímají úplnou odpovědnost za možné důsledky“) uvnitř domněle suverénního území Ukrajiny.

USA i jejich hlavní agent v Kyjevě Nalivajčenko okamžitě a správně této hrozbě porozuměli: tento konvoj nejenže do Luganska přiveze tolik potřebnou humanitární pomoc, ale také poskytne fantastické politické a právní „krytí“ pro další ruské akce uvnitř Novorossie. A těmito „akcemi“ nejsou nezbytně myšleny akce vojenské, ač jejich možnost není jasně a oficiálně vyloučena. Rovněž to znamená i legální akce, jako je uznání Novorossie. Z hlediska takových, jako je Obama, Porošenko a Navalijčenko je naprosto správné, že zuří, protože se s vámi mohu vsadit, že kvůli tomuto načasování, kontextu a způsobu, jakým Rusko do Novorossie vstoupilo, to nebude mít za následek další sankce nebo politické důsledky. Rusko tímto oficiálně vyhlásilo, že ukroušská národní suverenita je „věcí minulosti“, a že EU s tím nejspíš nic smysluplného neudělá.

Tohle je už samo o sobě noční můrou Strýčka Sama.

Předpokládám, že dále budou Rusové jednat s velkou mírou zdrženlivosti. Bylo by od nich stupidní, kdyby řekli: „OK teď, když jsme porušili teritoriální integritu Ukrajiny a ignorovali její suverenitu, tak bychom zrovna tak dobře mohli vybombardovat síly junty a vjet dovnitř s vojsky.“ Docela věřím, že tohle oni neudělají. Zatím. Co se týče ruské strany, to nejlepší, co teď mohou udělat, je čekat. Zaprvé ten konvoj opravdu pomůže. Zadruhé to Ukroušům přivodí bolení hlavy (bombardování tohoto konvoje by nevypadalo moc dobře). Zatřetí s konvojem budou hrát o čas, během něhož se situace o dost víc vyjasní. A o čem to tu teď vlastně píšu?

Plánem Ukroušů bylo to, že budou v neděli 24. srpna prezentovat nějaké významnější „vítězství“, to totiž v Kyjevě plánují vítěznou parádu k oslavě dne nezávislosti (chacha, nacisty spravovaný a USA řízený „Banderastan“ bude slavit svou „nezávislost“ … to je jak smutné, tak i k popukání). Ale místo toho tu mají v posledních 5-6 dnech dlouhou řadu nesmírně ošklivých porážek. Podle všech výčtů byli Ukrouši fakt masakrováni a poprvé dokonce zatlačeni k ústupu (i když jen na taktické úrovni). Ten konvoj do Luganska k tomu přidá a na juntu v Kyjevě vztyčí symbolický „fakáč“. To rovněž přiživí napětí mezi vládnoucí mocenskou klikou, i s Pravým sektorem a s Dimitrijem Jarošem a pohne to s protestním hnutím na západní Ukrajině.

Sečteno a podtrženo: tohle je bezpochyby riskantní krok, a ten nejspíš přineslo pochopení, že když v Lugansku dochází voda, musí Putin jednat. Kromě toho je to ještě absolutně brilantní krok, který přivodí US a jejich nacistickým loutkám v Kyjevě těžké bolení hlavy.

The Saker

PS: Nepotvrzeno – Včera večer jsem zaslechl, že Holadsko oficiálně oznámilo, že nezveřejní plnou informaci z letových dat a z hlasových záznamníků MH17. Tímto se tudíž Holandsko stane oficiálním komplicem při krytí této americké operace pod falešnou vlajkou a vraždy pasažérů MH17. Tohle je naprosto pobuřující a hrozně nechutné, a jsem si jist, že malajská vláda to jen tak nenechá. Co se týče Kyjeva, i ten sedí na záznamech komunikace mezi kyjevským řízením letového provozu a MH17. A nakonec USA s jejich schopnostmi signálního zpravodajství to všechno mají také. Takže tihle všichni to vědí, a všichni to kryjí. Může za těchto okolností vůbec ještě někdo vážně pochybovat, „kdo to udělal?“

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, podpořte nás zakoupením předplatného nezávislého magazínu AC24 Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: vineyardsaker.com