Analytici z Deutsche Bank bijí na poplach. Poprvé od roku 2012 došlo v německé ekonomice ve druhém čtvrtletí k poklesu o 0,2%. Původně se předpokládalo, že růst může v roce 2014 činit 1,9% HDP. Příspěvek Petra Iskenderova. V roce 2013 se mnohým v Evropě zdálo, že právě Německu se podařilo vytáhnout evropskou ekonomiku z recese. Podle údajů z prvního čtvrtletí tohoto roku činil růst německé ekonomiky 0,7%.


Ale vyhrocení situace kolem Ukrajiny a to, že se Evropa slepě řídí protiruským kurzem Washingtonu, všechny optimistické předpovědi zhatily. Jak podotýká americký list The Wall Street Journal, byla obnova eurozóny příliš křehká na to, aby vydržela vnější otřesy a geopolitické napětí. Ekonomika Francie stagnuje, Itálie se opět dostala do stavu recese. Podle svědectví listu RBK Daily se německý index podnikatelských nálad IFO v červenci už třetí měsíc za sebou snižuje a propadl se až na 8,6 bodu – o téměř polovinu ve srovnání s dubnem roku 2014. Právě podnikatelé reagují mimořádně bolestivě na politické spekulace hrozící ztrátou rozsáhlého a dynamicky se rozvíjejícího ruského trhu.

Krize v eurozóně se nikam neztratila, Evropská unie nezbytně potřebuje to, čemu se obyčejně říká drivery růstu, připomněl Hlasu Ruska expert z ruského ústavu Evropy Vladislav Bělov:

[quote align="center" color="#999999"]

Důvodem ke krizi v Evropské unii je v mnohém to, že Evropanům chybí tak zvané „drivery růstu“, kterých by se dalo využít k překonání krizové situace a zajištění ekonomického růstu. Z tohoto hlediska bychom mohli předním zemím EU poradit, aby věnovaly pozornost Rusku, které by se mohlo stát pro EU takovým záchranným kruhem. [/quote]

Avšak otevřeně přiznat vlastní chyby a rychle se vzdát nebezpečného kurzu, to prostě v Bruselu nemohou, stále je ještě velice silná setrvačnost myšlení a neblaze proslulá euroatlantická solidarita. V důsledku toho se zřejmě vedení EU rozhodlo přejít k opatrnému „sondování půdy“. Takovým rozvědčíkem se stal finský prezident Sauli Niinistö, který zavítal 15. srpna do Soči, aby tu jednal se svým ruským kolegou Vladimirem Putinem. Tato jednání můžeme považovat za opatrný pokus Evropské unie oslabit napětí ve vztazích s Ruskem. „Spojili jsme se s našimi západními partnery a zjistili jsme, že mají pro tuto schůzku pochopení. Doufám, že můžeme zahájit otevřenou a čestnou diskusi“, tak charakterizoval cíl své návštěvy v Rusku sám finský prezident.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, podpořte nás zakoupením předplatného nezávislého magazínu AC24 Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: czech.ruvr.ru