V pátek odpoledne vstoupilo deset mužů v černém do areálu banky FBME na Kypru a vzalo si ji jako rukojmí. Musí to vypadat jako scéna z Matrixu. A vzhledem k surrealismu, s jakým se ten konflikt eskaluje, to možná tak je. Ti muži byli z Kyperské centrální banky (CBC). A ti zrekvírovali FBME, protože jakási obskurní agentura uvnitř americké vlády nedávno vydala zprávu obviňující tuto banku z praní peněz.


A je to zrovna u FBME… a obecně na Kypru …, kde si spousta bohatých Rusů schovává své rozsáhlé majetky.

Mějte na paměti, že neexistoval jediný důkaz, že by snad byl spáchán nějaký zločin. Nedošlo k žádnému slyšení u soudu. Nikdo nepřečetl obvinění. Nebyla to dokonce ani kyperská vláda, kdo by je z něčeho obvinil.

Existovala jen nějaká generická zpráva, kterou naškrábal nějaký byrokrat 10 000 mil odsud.

Je to zábavné – když loni nachytali HSBC s rukama od krve, že prala peníze mexickým drogovým kartelům, tak je americká vláda lehce plácla přes ruku. HSBC se z toho dostala s pokutou.

Avšak když udělá americká vláda pouhou narážku, že FBME by mohla prát peníze, tak tu banku zaberou pod hlavní zbraně.

Vítejte při válčení 21. století. Už to není o bitevních lodích a pozemním vojsku. Tentokrát bojují protivníci jeden s druhým pomocí toho, co nakonec postihuje každého, pomocí peněz.

A na tomto bitevním poli nemají USA opravdu už moc možností.

  • Americké banky pořád ještě tvoří jádro globálního finančního systému, ale v tom budou rychle nahrazeny.
  • Zrovna minulý týden se země BRICS sešly ve Fortaleze v Brazílii, aby rozběhly začátek fungl nového nikoliv-US finančního systému.
  • USA jsou pořád ještě nevětší ekonomikou světa, ale brzy nejspíš toto postavení na konci roku ztratí ve prospěch Číny.
  • Americký dolar je pořád ještě nejrozšířenější měnou globálního obchodování, ale i nejbližší spojenci Ameriky (Kanada, Západní Evropa) uznávají, že nastal čas, aby vykročili mimo dolar.

A tak zatímco US pořád ještě pobíhají kolem a štěkají na ostatní, tak rychle ztrácí svou schopnost kousat.

A tak je jejich jedinou taktikou nahodile útočit na ruské zájmy, kdekoli se jim k tomu naskytne příležitost.

Sankcionizují ruské společnosti. Zkouší torpédovat mezinárodní podporu, které se Rusku dostává. A teď se dokonce uchýlili k rabování ruských aktiv držených v jiné suverénní zemi.

Představte si, že jste Katar. Nebo Čína. Nebo Kuvajt. Nebo Singapur. Nebo kdokoliv další, kdo je držitelem značné částky amerického dluhu.

Všechny tyto země tuhle lekci pochopily jasně a zřetelně: když tě USA nemají rády, udělají cokoliv, co mohou, aby ti život znepříjemnily.

Inspiruje to k důvěře? Jste držiteli stovek miliard dolarů v amerických pokladničních poukázkách, a zlepší tohle opravdu vaši míru důvěry v USA?

Nejspíš ne.

Spolu s terorizováním ruských zájmů Obamova administrativa na zbytek světa naléhá, aby se znovu zamyslel nad svou špatně investovanou důvěrou ve Spojené státy.

Všechno, co je třeba, aby tyhle cizí země dělaly, pokud se chtějí pomstít, je, že se začnou zbavovat svých amerických pokladničních poukázek. Nebo je přestanou nahrazovat, když ty dluhopisy uzrají.

To bude mít ve Spojených státech katastrofické důsledky. Úrokové sazby vzrostou, inflace vyletí a vláda se dostane ještě blíže k bankrotu, než už je.

Pan Obama nevyhnutelně prakticky svět prosí, aby tohle dělal. Je to neskutečně arogantní.

Tohle je v ekonomickém válčení ekvivalentem toho, když Napoleon vedl svou přetaženou vyčerpanou armádu ještě do Ruska.

A ani Napoleon ani Obama se ani v nejmenším nezamysleli nad širším obrazem důsledků.

USA zkouší se $17,6 biliony dolarů dluhů vést ekonomickou válku, i když už nemají munici. Tohle není nic, co by pro ně mohlo vyjít dobře.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, podpořte nás zakoupením předplatného nezávislého magazínu AC24 Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: zerohedge.com