Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan upozornil účastníky protivládních vystoupení, že za protesty zaplatí vysokou cenu. Přes 10 tisíc lidí přišlo v neděli na náměstí Taksim ve středu Istanbulu, kde pokračují už deset dnů demonstrace. Erdogan měl v neděli tři projevy. Prohlásil, že jeho trpělivost není nekonečná, označil demonstranty za zločince a teroristy, kteří podle jeho slov přinesli do jeho země teror.


„Mezi demonstranty jsou extremisté, z nichž někteří se zabývají teroristickou činností.

Dále prohlásil, že volby do místních orgánů moci v příštím roce ukážou, že je mnohem populární mezi obyvateli, než členové opozice.

„Do místních voleb zbývá pouhých 7 měsíců. A chtěl bych jim dát za vyučenou. A musíte proto v souladu s demokratickými normami, hlasovat“, řekl Erdogan. Před tím už prohlásil, že žádné mimořádné volby se konat nebudou.

[quote align="center" color="#999999"]

Protesty v Turecku: zasáhne armáda?

Členové Platformy solidarity Taksima, jež zastupují zájmy protestujících v Istanbulu, měli v Ankaře schůzku se zástupci vládnoucí strany a předali jim seznam svých požadavků. Nakolik pravděpodobné je jejich splnění s ohledem na rozhodný tón prohlášení Tayypa Erdogana?

Tyto požadavky jsou skutečně v rozporu s prohlášeními premiéra. Nicméně může vláda přistoupit na ústupky. Jde o to, že v současné době je v řadách vládnoucí Strany spravedlnosti a rozvoje pozorován rozkol. Těsně před odchodem na africké turné vystoupil premiér s tvrdým prohlášením. Avšak nestihl ještě opustit Turecko, když jeho náměstek Bulent Arinc se setkal s prezidentem, svolal zasedání kabinetu a učinil absolutně opačná prohlášení zjevně smířlivým tónem. Bylo jasné, že nikoli všichni členové vlády podporují postoj, chování a způsoby nynějšího premiéra. V této situaci nemá Erdogan na vybranou: musí ustoupit.

Od samého počátku istanbulských nepokojů sledují experti reakci turecké armády. Zatím ale z její strany nebyla učiněna žádná prohlášení ohledně protestních akcí. Bude-li to dál pokračovat, podnikne armáda něco, zasáhne?

V současné době probíhají soudy s vojáky vysoké šarže, jež jsou obžalováni z pokusu o převrat. Větší část z nich je několik let ve vězení. Přes tři sta bylo odsouzeno k odnětí svobody na 16-18 let.

Avšak zasáhne armáda do nynější situace? Vůbec to nepotřebuje. Vládní pozice jsou natolik podkopané, že zachránit kabinet dokážou pouze mystické předpoklady o vojenském převratu. V prvních dnech istanbulských protestů tvrdili někteří politici, zejména vicepremiér Mehmet Ali Šahín, že všechny tyto protesty byly povzbuzeny s cílem přípravy půdy na vojenský zásah. Avšak armáda vidí tuto léčku. Je rozhodně proti krokům, které by pomohly vládě dostat se z nynější situace, jež vznikla její vinou.[/quote]

Zdroj:  czech.ruvr.ru