Konstrukční vady stíhacích letounů páté generace jim nedovolují, aby pro nepřátelské radary zůstaly neviditelné a mohly kradmo využít své zbraně. Admirál Vojenského námořnictva USA Matt Winter, který nejednou kritizoval výrobky společnosti Lockheed Martin, se znovu obořil na výrobce letecké techniky. Podle jeho slov konstrukční vady stíhacích letounů páté generace F-35 neumožňují jejich okamžité rozvinutí a nasazení.

Kvůli konstrukčním vadám se ukázalo, že RCS (ukazatel radiolokační viditelnosti letounu) je prakticky dvakrát větší než vypočítaný, což dělá kříž nad hlavní předností tohoto stroje — obtížné zjistitelnosti. Zavinil to obrovský počet technologických otvorů, které se nedají odstranit bez velkých konstrukčních změn.

Aby byla vada napravena, má být drak letounu vážně dopracován, cena „obnovy" může činit několik milionů dolarů — některé součásti trupu bude třeba vyrobit a instalovat úplně znova.

Dalším problémem stíhacího letounu se stal speciální povlak pohlcující radarové záření, který, jak vyšlo najevo, nic nepohlcuje a mění moderní stíhačku v jasný bod na obrazovce radaru pravděpodobného nepřítele. Právě tato příčina se uvádí jako hlavní problém, kvůli němuž plnohodnotné bojové použití F-35 nejen v USA, ale i ve vojenském letectvu spojeneckých zemí dosud nezačalo.

Zdroj: breakingdefense.com