Již přes 50 let zraje v Brazílii vojenský převrat. Lid je unaven z bezvládí, korupce, růstu pouliční zločinnosti a návratu chudoby. Je špatná taková civilizace, když umírají demokratické instituce? Lidé si přejí řád.  V Brazílii veřejně vystupuje již třetí generál s myšlenkou na státní převrat. První řekl: [quote align="center" color="#999999"] „Buď státní instituce rozhodují politické problémy soudní mocí a vytlačují z veřejného života všechny, kteří se zapletli s nezákonnou činností, anebo musíme prosadit my svoje rozhodnutí.“[/quote]


Jeho bezprostřední velitel, velící pozemním vojskům, jej nazval „velkým vojákem“ a potvrdil, že ozbrojené síly mají mandát na zásah v případě, „že nastane v Brazílii nevyhnutelný chaos“. Podobně se vyjádřil i jeden z generálů v záloze. 

Občanská vláda na taková prohlášení nereaguje. Je přesvědčena, že ji zaštiťuje ústava z roku 1988, která zakazuje vojákům míchat se do politiky. Jenže vojáky to nezastavuje, oni cítí potřebu společnosti. Podle novin Folka de Sao Paulo „mají Brazilci vysokou tendenci podporovat autoritářské myšlenky, 21 % Brazilců má zato, že je za určitých podmínek diktatura lepší než demokratický režim“.

Proč jsou v Brazílii takové nálady? 

Brazilské soudy již po tři roky řeší mnoho případů korupce mezi vysokými úředníky. Z dřívějších vlád jsou to exprezidenti Lula da Silva a Dilma Rousseffová, současný prezident Temer a sedm členů jeho kabinetu. Mnozí ministři již dostali skutečné tresty. Odsouzeni jsou i někteří politici, mezi nimi iniciátor impeachmentu Dilmy, mluvčí parlamentu Cunha za praní špinavých peněz na účtech ve Švýcarsku.


Řeší volby 2018 problém? 

Před prezidentskými volbami 2018 roste popularita krajně pravicového politika Bolsonara, stoupence vojenské diktatury. Doposud není jasné, kdo jej zastaví. Lula da Silva by měl naději na zvolení, v průzkumech má 30 % hlasů, ale je již odsouzen soudem v první instanci na 9 let vězení kvůli přijetí velkého daru od společnosti Petrobras za poskytnutí státních zakázek za zvýšené ceny. Proto nebude možná smět kandidovat. Na druhou stranu jsou mnozí Brazilci znechuceni, proč soud nezbavil funkce současného prezidenta, který je obviněn z podplacení poslanců penězi společnosti Odebrecht. Proč je dosud na svobodě Neves, soupeř Dilmy ve volbách 2014, když je podezřelý ze získání úplatku od státní energetické společnosti Furnas, podobně jako v případě Petrobrasu. Co je zde jiného než tomu bylo u Luly da Silva? 

Zřejmě jsou zkorumpované i brazilské soudy. Soudce v případu Odebrecht a Lava-Jato (pračka peněz) Moreau byl na stáži na Harvardské právní škole na programu „Odpor praní špinavých peněz“. Účastnil se v Brazílii seminářů ke zvýšení kvalifikace v těchto otázkách. Že by Washington platil Moreauovi jeho služby?

Opět se Američanům cosi zvrtlo

Po sesazení Dilmy a příchodu proamerického prezidenta Temera nezačala ekonomika růst, ale po neoliberálních reformách se snížila sociální pomoc, penze, pracovní právo a zdražilo se komunální bydlení. Zvýšila se pouliční zločinnost a strach obyvatel. Proto je zasahování armády přijímáno. Oživil se separatismus na jihu Brazílie – sedmého října tam proběhlo referendum o nezávislosti. Po severovýchodních státech, které se chtějí od Brazílie oddělit, nedávno s triumfem projel Lula da Silva. Generál Paiva napsal, že „Brazílie není pojištěna proti konfliktům mezi svazovými státy, jak je patrné ze současných politických souvislostí.“


Logicky se dá předpokládat, že se rozhodli nepopulárního Temera nahradit „tvrdou rukou“ vojáků s ponecháním neoliberálních tendencí v ekonomice. Je otázka, půjde-li Američanům v tomto případě vše podle jejich přání.

Vojáci jsou nepředvídatelní

Ani mezi vojáky není jednota, a proto je těžké předpovědět, jak se zachovají po převzetí vlády. Někteří jsou liberálové a jiní více nacionalističtí a nacionalisticky autoritativní. Takto se na současnou Brazílii dívá profesorka Pařížské univerzity Chiriová, která k tomu řekla: „Nevím jaké tendence zvítězí. Mohou uvěznit všechny, aby dostali moc, poslat celou Stranu brazilského sociálně demokratického hnutí do vězení, mohou v případě vítězství Lula da Silvy vyrukovat s tanky.“ Také by bylo možno vsadit na Bolsonara, aby převrat vypadal demokraticky. 

Je třeba vědět, že existuje ještě další aspekt, který vojákům rozvazuje ruce: prezident, kterého nezvolil lid (Temer byl schválen parlamentem) nemá pravomoc velet ozbrojeným silám. 

Mnoho zemí je nestabilních. Portugalci teskní po Salazarovi, Španělé po Francovi, Italové po Ducem. Není-li ve státě pořádek a život je stále horší, nevypadá vláda vojáků v očích obyvatel tak špatně. 

Boris Martynov, vedoucí jedné z kateder MGIMO MID RF řekl, že v Rusku není vojenský převrat možný: „Dokud je u nás vertikála vlády, události se sledují a kontrolují. V Rusku byla špatná zkušenost v devadesátých letech, ale vzali jsme si z toho ponaučení, víme co lze čekat od našich liberálů, kteří ve skutečnosti nejsou vůbec liberální, ale tancují podle píšťalky USA.“

Ljubov Stěpušova

Zdroj: om.cz