Izrael je připraven udělat vše, aby zabránil vzniku šíitského koridoru od Teheránu po Damašek, tvrdil ve čtvrtek v interview s Radio FM 100 izraelský ministr obrany Avigdor Lieberman hodiny poté, kdy Izraelské letectvo provedlo raketový útok na syrské vojenské zařízení u města Masyaf v západní Sýrii. „Nehledáme v Sýrii žádné vojenské dobrodružství, ale jsme odhodláni zabránit tomu, aby nám naši nepřátelé ubližovali, nebo si byť i vytvořili příležitost poškodit bezpečnost izraelských občanů,“ řekl Liberman.


„Tudíž se provede vše, aby se zabránilo existenci šíitského koridoru od Teheránu po Damašek.“

Izrael je hluboce znepokojen rostoucím vlivem Íránu v Sýrii a úspěchy probíhající operace proti ISIS ze strany syrsko-íránsko-ruské aliance ve střední Sýrii.

Tel Aviv se opakovaně pokoušel odporovat americko-ruským dohodám o zastavení palby v Sýrii a dalšímu Ruskem vedenému diplomatickému úsilí, které umožnilo Syrské arabské armádě (SAA), aby se v Sýrii soustředila na boje s ISIS. Izraelská strana v tom však úspěšná nebyla.

V srpnu řekl generálmajor Izraelského letectva Amir Eshel, že Izrael za posledních pět let provedl nejméně 100 úderů proti převozům pokročilé výzbroje od syrské vlády Hezbollahu a dalším skupinám na různých izraelských frontách.

Experti věří, že Izrael by mohl své aktivity proti Hezbollahu a dalším šíitským milicím v Sýrii vystupňovat, až se v této válkou rozervané zemi zhroutí ISIS.

Zdroj: southfront.org