Ač Katarská krize možná zmizela z prvních stránek, tak diplomatická potyčka se nadále zhoršuje, kdy k poslední eskalaci došlo včera, když velvyslanec Spojených arabských emirátů (SAE) v Moskvě poskytl interview britským novinám Guardian, v němž odhalil nezlomné odhodlání Států Zálivu vedených Saúdskou Arábií, které původně přišly se svými obviněním a následnými sankcemi, aby tuto malou zemi porazily.


Velvyslanec SAE Omar Ghobash řekl, že tyto státy uvažují „o dalším ekonomickém tlaku,“ a že jsou „ochotny podrobit se stejnému režimu západního monitorování jako Katar, aby se zajistilo, že klíčové osobnosti soukromě nefinancují extremistické skupiny.“

Pro připomínku, Katar má do 3. července jen 3 měsíce, aby se podvolil seznamu 13 požadavků uvalených na něj Saúdy vedeným blokem a v úterý Saúdové o těchto požadavcích prohlásili, že o těch se jednat nebude: Doha „se musí polepšit“ nebo „zůstane izolované“, řekl ministr zahraničí Rijádu Adel al-Jubeir.

Mezitím turecký prezident Erdogan vystupňoval svou rétoriku na podporu Kataru a uvažuje o vyslání vojsk do Doha s tvrzením, že toto ultimátum „porušuje mezinárodní právo.“ Katar teď s dovozy potravin spoléhá na Írán a Turecko.