Filipínský prezident Rodrigo Duterte tvrdí, že se pro CIA stal cílem určeným k zavraždění poté, co tuto agenturu veřejně obvinil z podpory ISIS. S nedávno rostoucími útoky ISIS na Filipíny přišla i Duterteho tvrzení, že americké zpravodajské agentury infiltrují do jeho země militanty ISIS ve snaze o jeho svržení a zničení jeho země.


MPN hlásí : Střety mezi militanty a filipínskými bezpečnostními silami začaly v pondělí v noci v jižním městě Marawi, jelikož vláda udělala razii na dům , kde se měl skrývat vůdce místní pobočky Daesh Isnilon Hapilon.

Po této razii k městu zamířily stovky ozbrojenců včetně sil Daesh a členů militantních skupin, které vyhlásily loajalitu k Daesh, jako Maute a Abu Sayyaf. Kdy Abu Sayyaf má vazby rovněž na al-Kaidu – což je nezvyklé, uvážíme-li, že al-Kaida a Daesh spolu vzájemně údajně vedou válku.

S tím, jak Daesh převzala kontrolu nad četnými strategickými body a většinou obytných čtvrtí města, tak Filipínská armáda nadále drží kontrolu nad většinou vojenských základen ve městě a vládních budov. Těžké boje pokračují, jelikož Filipínská armáda se pokouší dobýt zpět oblasti, o které počátkem týdne přišla. V Marawi, které je domovem asi 200 000 obyvatel, vzali také jako rukojmí řadu křesťanů. Filipínský prezident Rodrigo Duterte v reakci na tento chaos zkrátil svou návštěvu Ruska a vyhlásil v celé oblasti Mindanao, kde leží Marawi, stanné právo.

Okolnosti výpadu Daesh na Filipíny jsou zajímavé, jelikož k tomu zabrání města došlo pár hodin po odvysílání interview RT s Dutertem, v němž prezident ostře zlořečil Spojeným státům, včetně náznaků, že USA a zvláště CIA se pokouší destabilizovat jeho administrativu. Ač Duterte tvrdil, že se těší přátelským vztahům s prezidentem Donaldem Trumpem, tak dodal, že Kongres, ministerstvo zahraničí a další složky amerického politického establishmentu s Trumpem nesouhlasí, takže mu teď dělá těžkosti počítat s USA jako se spojencem během boje svého národa proti terorismu.

„ISIS si v mé zemi zřídila základnu tam dole na jihu. A když bojujeme s teroristy, tak stejně jako kterákoliv země potřebujeme zbraně,“ uvedl Duterte. „A najednou dva senátoři v americkém Kongresu řekli, že ty exporty už nebudou pokračovat. A tak jsem řekl, žádný problém, vždy si mohu zajet do Číny nebo do Ruska.“

Duterte v tomto interview dal rovněž na srozuměnou, že jeho zahraniční politika se „odklonila od pro-Západní.“ „Teď pracuji na alianci s Čínou a doufám, že zahájím dobré pracovní vztahy s Ruskem,“ uvedl. Duterte byl v době chaosu na Marawi na návštěvě Moskvy – údajně, aby dojednal dohodu o zbraních k náhradě té váznoucí smlouvy se Spojenými státy.

Rovněž USA káral za jejich snahy zacházet s Filipínami jako s kolonií, když se rétoricky ptal: „Co, vy se ke mně chováte, jako bych byl pořád vaše kolonie? To si asi musíte dělat srandu?“




Loading...