BERLÍN (AP) — Německo s Francií v pondělí slíbily, že budou během dumání v nadcházejících týdnech hledat způsoby jako posílit eurozónu 19 národů mj. harmonizací korporátních daní. Německý ministr financí Wolfgang Schauble a jeho nový francouzský protějšek Brune Le Maire sdělili, že sestavují panel, který vypracuje návrhy na bilaterální summit v červenci.


„Už roky mluvíme o pokroku v integraci eurozóny, ale věci se nehýbou dost rychle nebo dostatečně daleko vpřed,“ řekl Le Maire. „Jsme odhodláni rozhýbat věci velice konkrétním způsobem rychleji a dalekosáhleji.“

Německo s Francií buď navrhnou společný systém korporátních daní nebo své vlastní systémy nebo se soustředí na úsilí o protlačení harmonizovaného hodnocení korporátních daní na úrovni celé Evropské unie, řekl Schaueble.

„Obojí je ambiciózní,“ uznal s poznámkou, že širší harmonizace daní by byla těžká, protože by vyžadovala konsensus mezi vůdci EU.

Le Maire řekl, že je zapotřebí lépe koordinovat hospodářské politiky. Řekl, že se bude uvažovat i o investicích. Zdůraznil ochotu Francie uvažovat o hlubších reformách, jako je vytvoření ministerstva financí pro všech 19 národů eurozóny nebo vytvoření „Evropského měnového fondu“, co je nápad, který Schauble periodicky podporuje.

Nabídl ujištění, že „Francie bude respektovat své evropské závazky z hlediska snížení rozpočtového deficitu.“

Poslední německo-francouzský postup směrem k posílení hospodářské koherence EU přichází spolu s tím, jak se ta druhá nejsilnější ekonomika bloku po německé, ta britská, chystá EU opustit.




Loading...