Česká republika zahájila proces ratifikace Smlouvy o obchodu se zbraněmi. Podpoří čeští zákonodárci dokument, který zachrání miliony životů, nebo se nechají převálcovat zbrojařskou lobby? Teror, smrt a násilí svírají ve strachu mnohé země světa. Krvavé konflikty zmítají všechny světadíly – africké Kongo, Rwandu, Somálsko, Nigérii a Libyi; asijský Irák, Pákistán a Myanmar; jihoamerickou Kolumbii, Chile nebo Venezuelu. Boje se nevyhýbají ani evropskému kontinentu. Jen kousek, několik set kilometrů od našich hranic, umírají za zvuků vybuchujících raket obránci východoukrajinského Slavjansku.


Války a lokální přestřelky sužují svět i přes to, že mnoho idealistů doufalo, že po skončení studené války zavládne mír. Místo toho se naše planeta ponořila ještě do většího chaosu – rozpad Sovětského svazu, jednoho z garantů vyváženého světového pořádku, popustil uzdu válečného šílenství, se kterým se Spojené státy a ani OSN nemohly vypořádat. A sám Washington se aktivně dopouštěl masového vraždění ve jménu jakýchsi demokratických ideálů.

Před násilím ve světě, které se nekontrolovaně šíří, nemohlo mezinárodní společenství dál zavírat oči. V roce 2006 Valné shromáždění OSN zahájilo konzultační proces o projektu dokumentu, který by měl regulovat mezinárodní obchod se zbraněmi. Na výzvu Valného shromáždění reagoval rekordní počet států – více jak polovina členů celosvětové organizace. Většina z nich se vyslovila pro vznik smlouvy, ve které by byla lidská práva nejdůležitějším aspektem.

Výsledkem dlouhého jednání, kterému se protivili nejen tak zvaní mezinárodní vyvrhelové – Írán, Sýrie a KLDR – ale také Spojené státy, vznikla Smlouva o obchodu se zbraněmi (ATT). Jejím smyslem je zamezit státům v transferu konvenčních zbraní do zemí, kde hrozí jejich použití k páchání genocidy, zločinů proti lidskosti nebo válečným zločinům.

Po nekonečně dlouhém jednacím procesu byla smlouva loni v červnu předložena Valnému shromáždění OSN na schválení. Dokument podpořilo 154 států ze 193 zastoupených v OSN. Mezi nimi byla i Česká republika.

„Když uvážíme obrovský ekonomický zájem a politickou moc spojenou s obchodem se zbraněmi, smlouva je zadostiučiněním a odměnou jak pro občanskou společnost, která volá po omezení lidského utrpení, tak pro vlády, které tento hlas zvedly. V příštích letech přesáhne zisk z prodeje konvenčních zbraní, munice a techniky 100 miliard dolarů. Dnes ale státy postavily lidi a jejich bezpečnost na první místo,“ prohlásila Widney Brownová, ředitelka Oddělení mezinárodního práva Amnesty International.

Aby se Smlouva o obchodu se zbraněmi stala mezinárodně právně závaznou, je nutné, aby jí ratifikovalo 50 signatářů. Šance zachránit miliony životů je na dosah ruky. Třetího června 2014 se přidalo dalších 8 zemí a svět je teď tudíž na čísle 40.

„V posledním roce jsme dosáhli velkého pokroku v boji proti mezinárodnímu obchodu se zbraněmi, blížíme se tomu, že Smlouva o obchodu se zbraněmi bude uvedena v platnost. Tato vize jen dokazuje, že mnoho států prahne po tom, aby se zatočilo s nezodpovědným mezinárodním obchodem se zbraněmi. Přísné stanovy Smlouvy zaručují, že se významně sníží riziko závažného porušování lidských práv a zachrání se miliony lidských životů,“ tvrdí Brian Wood, expert Amnesty International na problematiku zbraní. Kvůli válce a ozbrojenému násilí ročně zemře v průměru půl milionů lidí, další miliony jsou kvůli ozbrojeným konfliktům zneužívaní nebo prchají z domovů.

Zastavit tuto šílenou noční můru se může pokusit také Česká republika. Tento týden bylo v prvním čtení Poslanecké sněmovny projednáno schválení smlouvy. Nyní jsou na řadě poslanecké výbory – obrany a zahraničí.

„Hlavním cílem této předkládané smlouvy je regulace vývozu zbraní, a co si myslím, že je velice podstatné, je, že Česká republika spolu s ostatními členskými státy patří díky velmi vyspělému systému kontroly mezinárodního obchodu se zbraněmi z globálního pohledu k malé skupině zemí, kde již dnes tyto transakce podléhají povolovacímu, nebo chcete-li, licenčnímu řízení, a to právě v zájmu prevence rizik, spojených s mezinárodním pohybem tohoto zboží,“ prohlásila před hlasováním v prvním čtení ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.

Jak Marksová dodala, smlouva nebude mít žádný negativní dopad na podnikatelské prostředí, protože už v současnosti Česká republika implementuje všechno, co je v ní obsažené . „Pro naše podnikatelské subjekty svým způsobem příznivé, protože to stanoví přísnější podmínky i pro další státy, takže se dá říci, že nebudou znevýhodněny,“ uvedla šéfka sociálního rezortu.

A jak se ke smlouvě staví zbrojařské lobby? „Česká zbrojovka se chystá dál vyvážet pistole pro policisty v Egyptě. Přitom podle Amnesty International neexistuje žádná záruka toho, že situace v zemi je už stabilizovaná, a že nehrozí zabíjení pokojných demonstrantů, jak tomu bylo v minulosti při potlačování protestů následujících po sesazení prezidenta Mursího. Česká republika se rozhodně nechová jako stát, který hodlá ATT ratifikovat a řídit se podle ní,“ vyjadřuje obavy Mark Martin, ředitel české sekce Amnesty International.

Ratifikaci smlouvy čeká v České republice ještě dlouhý a obtížný proces. Proces, který může být a zcela jistě bude, torpédován zbrojařskou lobby, jež nebude chtít přijít o své zisky. Záleží na českých zákonodárcích, jak se k tomu postaví – co bude pro ně důležitější: lidské životy nebo smrtící export?

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, podpořte nás zakoupením předplatného nezávislého magazínu AC24 Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: czech.ruvr.ru