Severoameričtí indiáni nám dali kukuřici a tahle obilovina se nakonec může ukázat jako mocná pomsta Sedícího Býka bledým tvářím, co vyhladily jeho národ. Kukuřice se coby poživatina, palivo i zvířecí krmivo natolik rozšířila, že období sucha ve Spojených státech znamená ohrožení světových potravinových zásob. Kukuřice je daleko rozšířenější, než si většina lidí uvědomuje, a nachází se téměř v každé průmyslově zpracované potravině, kterou pozřeme. Najdeme ji ve všem od chleba po zmrzlinu, a samozřejmě i v mnoha nápojích.


Otevřte lednici a vyndejte balíček šunky. Ta záhadná přísada s názvem E1422 je rovněž známá jako modifikovaný kukuřičný škrob.

S většinou kukuřice, kterou zkonzumujeme, je ten problém, že nemá prakticky žádnou nutriční hodnotu (samozřejmě se to netýká kukuřičných zrn). Zaplní prázdné místo, tloustneme po ní, ale tělu moc neprospívá. Výrobci ji jako přísadu mají moc rádi, protože v některých zemích je silně dotovaná, a tudíž levná. Kvůli dotacím ji zbožňují také zemědělci.

Sucho ve Spojených státech snižuje úrodu a zvyšuje cenu kukuřice, což ji zatraktivňuje pro zemědělce ze zemí, kde není dominantní plodinou, jako například Česká republika.

Podle geloga Václava Cílka je tu ale ten problém, že kukuřice též nejvíc ze všech plodin přispívá k erozi půdy. Cílek předpovídá, že pokud se kukuřice v ČR stane významnější plodinou, „blesková sucha“ postihující v minulých letech Spojené státy se u nás rychle rozšíří. Článek o tom, jak kukuřice devastuje českou půdu, ve středu na titulní straně přinesla Mf Dnes.

Jen si pomyslete. Dotujeme plodinu, po níž tloustneme, která vede k erozi, vytváří podmínky pro blesková sucha a vytlačuje další plodiny, co jsou výživnější a půdě tolik neškodí. Je to trochu jako kdybychom dobrovolně jeli do bitvy u Little Big Hornu, v níž indiáni zmasakrovali oddíly generála Custera.

Erik Best

  • Další články autora jsou k dispozici  ZDE.

Článek původně vyšel v anglickém znění v placeném zpravodaji Friday Edition. Pro bezplatný odběr Final Wordu v češtině emailem vyplňte prosím svoji adresu ZDE .