V neděli, 8. září od 17 do 19:00 před Rumunským velvyslanectvím, se Rumuni žijící v Praze připojí jako akt solidarity k četným demonstracím odehrávajícím se denně v Rumunsku, jakož i v dalších 20 zemích, aby tak protestovali proti návrhu zákona, který byl schválen 27. srpna rumunskou vládou, a který umožňuje těžbu v Rosia Montana. V Rosia Montana je plánován největší projekt povrchové těžby zlata v Evropě, jenž s sebou nese obrovské environmentální riziko. Společnost, která stojí za celým projektem, Rosia Montana Gold Corporation, plánuje vytěžit 314 tun zlata a 1500 tun stříbra za použití kyanidu, toxické látky, která bude poté skladována v odkalovací nádrži s kapacitou 250 milionů tun.

Návrh zákona schválený rumunskou vládou minulý týden umožňuje začít těžbu, jež byla 14 let odkládána kvůli protestům občanské společnosti znepokojené riziky souvisejícími s životním prostředím.

Toto bude v Praze již druhý protest, poté co se minulou neděli protestující připojili k demonstracím v Bukurešti, Cluji, Aradu a dalších rumunských městech, stejně jako v Berlíně, Amsterdamu, Londýně, Luxembourgu, Avignonu a mnoha dalších zahraničních metropolích. Účastníci protestů požadují, aby rumunský parlament návrh zákona zrušil jako neústavní.