Jednou z příznačných činností Číny při jejích snahách o extrémně prudký rozvoj je budování pilotních zón sloužících jako inkubátory rozvoje společností provádějících výzkum, vývoj a výrobu ve špičkových technických oborech, kde se realizuje cosi jako sc-fi budoucnost. (Foto: Xinhua/Feng Kaihua)

Jenže Číňané netouží jen po robotech, umělé inteligenci atp., mají i mlsné jazýčky. Lodě a vlaky valící se do Číny nejsou přetíženy jen železnou rudkou ocelí atp., také vínem, kterému Číňané přichází čím dál více na chuť. V rámci dvojí cirkulace se tedy rozhodli vybudovat vlastní vinařství světové třídy a zřídili za tím účelem i pilotní zónu, která se přetváří na čínské Bordeaux.

Aby jim vinice moc nezabíraly úrodnou půdu k jiným účelům a zároveň, aby splnily pár dalších cílů jako zúrodňování pouští a bohatnutí obyvatelstva chudých okrajových regionů, je to nové 10. července oficiálně zřízené „pilotní Bordeaux“ na slunném východním úpatí hor Helan na kraji pouště Gobi zavlažované v rámci čínských vodohospodářských procesů vodou přivedenou až od Žluté řeky. Stojí u hornického městečka v autonomní oblasti Ningxia Hui, kde se bude pěstovat réva a vyrábět z ní víno. Za zlatou zónu pěstování vinné révy se považuje oblast mezi 37. a 39. rovnoběžkou, a zrovna na takovém místě ty slunné svahy jsou.

Pro začátek v první pětiletce má být vinařská zóna na 500 km2 s výměrou vinic 66 667 hektarů s produkcí za 100 miliard yuanů (15,4 miliardy $). Do 15 let to však má vyrůst do daleko větších rozměrů a produkovat přes 200 miliard yuanů, čímž by se tato oblast Gobi stala největší vinařskou oblastí pro pěstování špičkových vín světa.

Není to ale tak, že by tu ve vinařství nebyla vůbec žádná tradice. Na vinařské soutěži v polovině června 2021 Concours Mondial De Bruxelles v Bruselu získala vína z oblasti Ningxia 80 medailí včetně tří velkých zlatých medailí, 43 obyčejných zlatých medailí, 34 stříbrných medailí a mezi vinařskými oblastmi Číny se tak umístila na prvním místě.

33letý vinař, co má roku 2014 založené vinařství Chateau Vegani in Minning se svým vínem Matheran na uvedené belgické soutěži získal velkou zlatou medaili a pochvaluje si: „Na vinařství je nejzajímavější a nejvíce naplňující, když děláte vámi kýžené víno v přesně kontrolovaném procesu od pěstování hroznů až po proces vinifikace, a pak vám po ochutnání všichni řeknou, to je ono.“ Ten nyní vyrábí 130 000 lahví ročně.

Tato vinařská oblast se zde v poušti začala rodit roku 1984. O jejím postupném skromném vývoji až k modernímu vinařství byl v Číně natočen i televizní seriál, který byl i dabován do angličtiny pod názvem „Hornické město.“ Jde o příběh chudé oblasti, která se postupně vzmáhá na prosperující místo. Tedy to líčí něco, s čím mají mnozí Číňané zažité zkušenosti, a ten příběh je oslovuje.

Teď je z tohoto okraje pouště vinařský ráj zavlažovaný kanálem od Žluté řeky. Nyní tento kout představuje čtvrtinu čínského vinařství, kde se pěstuje 36 vysoce kvalitních odrůd hroznů. Stojí tu nebo je rozestavěných 211 výroben vína produkujících 130 milionů lahví vína ročně a jejich sortiment obnáší 60 v Číně produkovaných vín.

Teď však má spuštěním pilotní zóny nastat nová éra. K jejímu spuštění přichází gratulace i ze zahraničí. Mnozí mimo Čínu totiž čekají, že čínská vína právě odsud budou v blízké budoucnosti hýbat světovým trhem vín špičkové kvality.

Pracovníci hlídají sklad vína v Hornickém městečku Yongning v kraji Yinchuan, v severozápadní čínské autonomní oblasti Ningxia Hui, 1. července 2021. [Xinhua/Wang Peng]
Pracovníci hlídají sklad vína v Hornickém městečku Yongning v kraji Yinchuan, v severozápadní čínské autonomní oblasti Ningxia Hui, 1. července 2021. [Xinhua/Wang Peng]

Po přečtení výše uvedeného si možná tedy říkáte: Je to oblast, kde má vinařství tradici sice relativně krátkou, ale už úspěšnou, a zdejší vinaři vědí, jak se dobré víno dělá. Stačí sem tedy jen nalít více kapitálu a budou ho dělat více. Proč postupovat jak při vývoji super-vlaků nebo špičkových IT technologií? Jenže když je to pilotní zóna, tudíž vlastně velká „vývojová laboratoř“, tak doufají, že se tu s mandarínskou dokonalostí vyladí celý výrobní a distribuční řetězec vinařství podle všech těch standardů řízení kvality Mezinárodní organizace vinařství a vína (OIV), aby se sektor dovedl k maximální zadokumentované procesní kvalitě a bylo to pak přenositelné i jinam.

Na čínském ministerstvu zemědělství si dělají naděje, že pod záštitou pilotní zóny budou všechny podniky a spolupracující správní úřady postupovat tak trochu jako vývojáři a budou se směle pokoušet vytvářet nové modely a nová funkční opatření, takže se dopracují k nové úrovni.

Jak to tak bývá, na každý úspěšně se rozvíjející obor se nabalují jiné průmysly. A jedním z nich je v této oblasti vinná turistika. Vznikají zde malebné stavby – jakési obdoby našich vinných sklípků v podhůří malebných hor, které nabývají mezi turisty rostoucí obliby. Lidé mají zájem i o exkurze do výroben a i nákupčí vína sem přijíždějí jako jacísi zvědaví turisté.

Ovšem, když se věci dají do pohybu, aby zdejší zatím úspěšný vývoj pod záštitou pilotní zóny přeřadil na vyšší rychlost, očekává se rychlý růst mezinárodní konkurenceschopnosti zdejších vín. Že tomuto úspěchu věří i lidé znalí věci ze zahraničí, naznačuje např. skutečnost, že roku 2019 do jednoho zdejšího vinařství Xige Estate z Burgundska, tedy z nejslavnějšího vinařského regionu Francie, přišla Christelle Chene, která se rozhodla pustit do marketingu zdejších vín a prosadit je na globálním trhu.

Pochvaluje si, co tu našla: „V Ningxia jsem našla svoji oblíbenou chuť vína s bohatým ovocným aroma a s delikátním taninem. Chci vína odsud prosadit po celém světě,“ řekla.

Pěstování vinné révy a produkce vína, které táhnout ekonomický vzestup této oblasti, má dobrou perspektivu a už teď poskytuje přes 120 000 pracovních míst. Je také skvělou ukázkou skutečně trvale udržitelného rozvoje a kultivace pouště s vytvářením nové zemědělské půdy, takže je zářnou ukázkou uchování i rozšiřování životního prostředí.

Neuniklo to pozornosti ani generálního ředitele Organizace Spojených národů pro potraviny a zemědělství Qu Dongyu, který ke spuštění této pilotní zóny poslal blahopřejný dopis.

„Ningxia, která už v dávnověku byla jednou z hlavních kolébek starověkých zemědělských civilizací ve Východní Asii a je umístěná v srdci optimální zóny pro vinnou révu, má značné přednosti a ohromný potenciál pro rozvoj produkce révy a vína s příznačnou regionální charakteristikou,“ uvedl Qu ve svém dopise.

Zdroj: cri.cn