Vědci z Fukušimské jaderné elektrárny v Japonsku vyhlásily výjimečný stav, protože jeden z reaktorů je na pokraji zhroucení se do oceánu. V okolí místa byla zjištěna smrtící úroveň radiace, u které vědci říkají, že pochází z díry způsobené roztaveným jaderným palivem.  Úroveň radiace byla naměřena na 530 mSv/h uvnitř neaktivního Reaktoru 2 ve fukušimském jaderném komplexu, který byl poškozený během zemětřesení v roce 2011 a následné Tsunami – to uvedla japonská média s odvoláním na provozovatele elektrárny Tokyo Electric Power Company (TEPCO).


Dávka 800 mSv/h je považována za fatální. 

Otvor o velikosti menší, než jeden metr čtvereční byl objeven pod tlakovou nádobou reaktoru, řeklo TEPCO. Podle výzkumníků je tento patrný otvor v kovovém plášti jednoho ze tří reaktorů, který se roztavil v roce 2011, pravděpodobně způsoben roztaveným jaderným palivem, které propadlo skrze nádrž.

Tyto nejnovější poznatky byly vydány po nedávném kamerovém průzkumu sondy uvnitř jednoho z reaktorů, uvedlo TEPCO. S použitím dálkově ovládané kamery namontované na dlouhé trubce, se vědcům podařilo získat obrazy těžko přístupných míst, kde zůstal zbytkový jaderný materiál. Tato látka, co tam je, je tak toxická, že i speciálně vyrobení roboti, kteří jsou navrženi tak, aby sondovaly podmořské hlubiny pod elektrárnou, se již dříve rozpadly a vypnuly.