Pákistán oznámil, že použije všechny zbraně, které má k dispozici, aby ubránil svou zemi, včetně jaderných zbraní. Oficiální zástupci Pákistánu vyhrožují použitím jaderných zbraní pokud se Indie pokusí o invazi po tom, co náčelník indické armády vydal prohlášení, že v případě teroristického incidentu zaútočí na Pakistán.  Jeden ze zástupců řekl pro Financial Times: „Pokud bude někdy naše národní bezpečnost ohrožena cizí vyspělou silou, tak Pákistán použije všechny své zbraně – a tím myslím všechny zbraně – aby ochránil svou zemi.“


Dále se píše :

Pákistán je jednou ze zemí, které disponuje jadernou výbavou.

Dříve v tomto měsíci mluvil indický armádní velitel Bipin Rawat o existenci „studeného startu“, což je strategie, která umožňuje armádě okamžitě reagovat na krize, jako jsou třeba vojenské útoky, bez toho aniž by dali nepříteli vědět nebo o spuštění jaderné odezvy.

Po  obou států, které dříve byly britskou kolonií, mají oba tyto státy územní spory kvůli Kašmírskému regionu. Napětí vzrostlo poté co byla minulý rok v září napadena základna indické armády v Uri na území Kašmíru, přičemž zde zemřelo 19 vojáků. Indie na oplátku uspořádala útok na vojenský cíl na hranicích s Pákistánem.

Loading…