S tím jak se Voyager 2, jeden z nejvzdálenějších člověkem zhotovených předmětů ve vesmíru, v roce 2010 přiblížil k vnějším okrajům sluneční soustavy, došlo k čemusi naprosto neočekávanému. Vědci zjistili, že se vstupem této kosmické lodi do hlubokého vesmíru se změnila jedna-digitální číslice v binárním příkazovém kódu na palubě kosmického korábu Voyager 2. ‚0‘ se přepnula na ‚1‘. Kosmický koráb začal vysílat data v jazyce, kterému vědci nerozuměli. Někdo nebo něco pozměnilo komunikační systém Voyageru 2.

Voyager 2 od NASA je nepilotovaný kosmický koráb na epické výpravě vesmírem. Vypuštěn byl v srpnu 1977 a jeho primárním cílem bylo studium vnějších planet.

Poté, co úspěšně splnil četné mise uvnitř naší sluneční soustavy, byla jeho mise prodloužena na studii vnějších oblastí sluneční soustavy. Ta kosmická loď je v provozu už skoro 40 let.

Tento kosmický koráb je oficiálně ve vzdálenosti 112,5 astronomických jednotek od Slunce.

Je to jeden z nejvzdálenějších člověkem zhotovených objektů ve vesmíru a vědci očekávají, že tato kosmická loď dosáhne mezihvězdného prostoru někdy mezi lety 2019 až 2020.

Zatímco kosmická loď pokračuje na své dlouhé cestě do vnějšího vesmíru, tak se ukázalo, že v roce 2010 někdo nebo něco pozměnilo komunikační systém Voyageru 2. Binární kód se změnil.

Kevin Baines konstatoval, že: „Po kontrole systémů přes další datovou linku, kterou mají, mohou říci (tým Voyageru 2), že na této kosmické lodi není nic jiného porouchaného, je to jen jeden systém.“

Jak se ukázalo, když vědci tyto problémy diagnostikovali, tak objevili, že jedna číslice v binárním kódu systému příkazů na palubě kosmické lodi Voyager 2 byla pozměněna. ‚0‘ byla přepnuta na ‚1‘.

Podle zpráv to znamená, že ve skutečnosti nějaká neznámá strana zasáhla do palubních počítačů této kosmické lodi. Kdo to ale byl a proč? Byla to náhodná závada?

Voyager 2 na své pouti do vzdáleného vesmíru nese poselství ze Země. Pokud tuto sondu někde ve vesmíru zachytí inteligentní civilizace, tak je velice pravděpodobné, že mu porozumí. Je snad možné, že to přepnutí binárního kódu bylo odpovědí mimozemšťanů? Podle německého ufologa Harwiga Hausdorfa je odpovědí, ano.

Tento německý výzkumník v interview s Bild.de řekl, že: „To vypadá skoro, jako kdyby někdo tu sondu přeprogramoval nebo ji unesl – tudíž nejspíš zatím neznáme celou pravdu…“

Výzkumníci tento problém během několika dnů vyřešili opětovným seřízením toho počítače na palubě Voyageru 2, který ten neočekávaný posuv v datech způsobil.

Podle oficiálních zpráv z NASA: „Přepnutí jedno bitu v paměti palubního počítače zřejmě způsobilo změnu vzoru vědeckých dat, která z Voyageru 2 přicházela. Ona hodnota v jednom místě paměti byla změněna z 0 na 1.“

Tato změna ve vzoru návratových dat zabránila správcům mise, aby vědecká data dekódovali.

Avšak na Mimozemšťany se to vždy nesvádí, nebo snad ano? Jak se ukázalo, tak tomuto přepnutí dat mohlo dojít i z jiných příčin. Ale pořád zůstává záhadou, proč z celé kosmické lodi byla postižena jenom JEDNA komponenta a ne celý systém.

Ed Stone, projektový vědec Voyageru v kalifornském Technologickém institutu v Pasadeně řekl: „Je to stejně labilní paměť jako ta ve vašem počítači, když bootuje. A tak může nějaká částice kosmických paprsků způsobit, že se jeden bit přepne, čili může ve skutečnosti způsobit závadu v jediném bitu.“