Jose Rodriguez je jedním ze zosnovatelů neblaze proslulého programu mučení a zadržování za časů George W. Bushe a bude asi novou administrativou vybrán, aby vedl CIA, uvádí vlivná právní firma, v níž jako vedoucí poradce sedí jeden z hlavních Trumpových spojenců. Předpověď, že kariérní zpravodajec a bývalý šéf Národních utajených služeb (NCS) v CIA Jose Rodriguez by mohl vést CIA, pochází z povolebního memoranda vydaného nadnárodní právní a lobistickou firmou Dentos. Tato společnost je zapojena do právního poradenství Trumpovy kampaně, uvádí Intercept.


Dentosovo memorandum poskytuje podrobnou analýzu voleb 2016 stejně jako výhled na politické priority zvoleného rezidenta Trumpa a na potenciálně vybraně osoby do kabinetu včetně těch ze zpravodajské komunity. Ač je u některých pozic seznam vícero kandidátů, tak pozice ředitele CIA má pouze jediného odhadovaného nominovaného – tj. Jose Rodrigueze.

Rodriguez do CIA nastoupil v roce 1976 a rychle postupoval v kariérním žebříčku, když sloužil jako polní operativec i šéf stanic v četných latinskoamerických zemích. V roce 2002 byl povýšen na šéfa Protiteroristické centrály, což je divize CIA zřízená k boji proti Al-Kaidě a jejím pobočkám.
Asi 136 lidí bylo zadržováno bez soudu a podrobeno mučení v černých skrýších CIA po celém světě. Podle senátního vyšetřování z roku 2014 patřilo k výslechovým taktikám odpírání spánku během vleklých výslechů, nacpávání konečníku, prochladnutí k smrti, mučení pomocí hmyzu a naposledy uváděný nikoliv však významem poslední waterboarding.

Rodriguez, který byl v roce 2004 jmenován šéfem NCS, dohlížel na veškerý sběr lidského zpravodajství americkými agenturami a tyto praktiky CIA obhajoval, když v roce 2012 v interview s New Yorker řekl, že „to zdaleka nenaplňuje skutkovou podstatu mučení.“

Tvrdil, že tyto metody předtím nasazené nacistickou a japonskou tajnou službou za WWII „měly tehdy právní podloženost, avšak ani my nemáme žádné morální zábrany, abychom to nedělali také.“ Mučení a drsné zacházení pomohly zabránit „dalšímu 11.9“ a shromáždit „cenné zpravodajství“, tvrdil v interview tento vrcholný činitel CIA.

V roce 2005 sehrál Rodriguez po jednom médii odhaleném „zdokonaleném výslechu“, což je eufemismus pro mučení, klíčovou roli při zničení důkazů o něm, když zničil 92 záznamů ukazujících waterboarding podezřelého Kkalid Sheikh Mohammeda, který byl podle zpráv waterboardingu podroben 183 krát.