Američanka, která ztratila manžele v teroristickém útoku z 9. září 2001, podala žalobu na Saúdskou Arábii, oznámila agentura Bloomberg. Žaloba, kterou podala Stephanie Ross DeSimoneová v americké metropoli, se stala první poté, co ve středu přijal Kongres přes veto prezidenta Baracka Obamy zákon, který dovoluje rodinám obětí teroristických činů z roku 2001 žalovat Saúdskou Arábii u soudu.


Patnáct z 19 teroristů (dle oficiální teorie), kteří unesli letadla a zamířili do New Yorku, Pensylvánie a Washingtonu, byli občany Saúdské Arábie.

Žena, která byla těhotná v době, kdy její manžel zahynul v katastrofě letadla u budovy Pentagonu, žaluje jménem svým a své dcery saúdské království z podporování teroristické organizace Al-Káidy a jejího předáka Usámy bin Ládina.  Její manžel Patrick Dunn sloužil u vojenského námořnictva USA.

Jak oznamuje agentura s odvoláním na soudní dokument, žádá DeSimoneová o kompenzaci, jejíž částka nebyla oznámena, za násilnou smrt manžela a za úmyslné dohnání k nervové poruše.