Vypadá to, že nejsou žádné meze toho, kam je filipínský president Rodrigo Duterte ochoten zajít nebo co říct. Poté, co přiznal, že jeho vláda jen za polední měsíc zabila 400 drogových dealerů, tak jeho poslední obětí není nikdo jiný než americký velvyslanec na Filipínách Philip Goldberg. Jak už tento týden přišly zprávy, tak se Duterte koncem července sešel jak s Goldbergem, tak s Johnem Kerrym, aby prodiskutovali reakci na vítězství Manily v případě mezinárodního soudu proti Číně projednávaného Trvalým arbitrážním soudním dvorem v Haagu.


  „S Kerrym je to OK, ale čapli jsme se s jejich ambasadorem, s tím baklou (homosexuálem). 

Ten čubčí syn mě fakt sere.“ Neexistuje žádný záznam o tom, že by Goldber byl někdy identifikován jako gay, což naznačuje, že Duterte to myslel při použití toho slova čistě jen posměšně.“

Ti dva zachycení v méně vypjatých časech

Ta nevraživost mezi Goldbergem a Dutertem pramení ještě z časů, kdy byl na Filipínách ještě presidentským kandidátem. Tehdy Golberg dělal aféru z epizody hromadného znásilnění během jeho guvernérování, načež Duterte si z něj utahoval. Řekl, že to znásilnění mladé ženy v Davao City, kde dělal 22 let starostu, považoval za tragédii jen proto, že on sám nebyl ten první, co s ní měl sex. „Jakákoliv prohlášení od kohokoliv, kdekoliv, kdo buď degraduje ženy, nebo trivializuje záležitosti tak vážné jaké znásilnění nebo vražda, není ničím, co bychom mohli tolerovat,“ řekl Goldberg v té době.