Krymské vedení reagovalo na nároky Kyjeva týkající se práv v suverénních vodách kolem ostrova tím, že si ponechává právo podat vstřícnou žalobu – kvůli škodám způsobeným republice v důsledku dvacetiletého okrádání ukrajinskými úřady. Oznámil místopředseda krymské vlády Ruslan Balbek. Včera ukrajinský ministr zahraničních věcí Pavel Klimkin oznámil, že v nejbližších dnech hodlá Ukrajina předat arbitrážnímu soudu kauzu svých suverénních práv ve vodách kolem Krymu.


Podle jeho slov ukončila ukrajinská delegace předsoudní konzultace s Ruskem ohledně suverénních práv ve vodách kolem Krymu a hodlá tento případ předat arbitrážnímu soudu na základě UNCLOS, konvence OSN o mořském právu.

„Krym je oprávněn podat vstřícnou žalobu a požadovat od Ukrajiny uhrazení škody způsobené okrádáním poloostrova po celá dvě desetiletí, kdy docházelo pod „patronátem" kyjevských úřadů k opotřebování krymské půdy, nemovitosti, kdy Kyjev odebíral všechny vybrané daně a do rozvoje infrastruktury a do hospodářství regionu se nic neinvestovalo", řekl RIA Novosti Balbek.

Přitom zdůraznil, že požadavky ukrajinské strany týkající se suverénních práv ve vodách kolem Krymu nejsou oprávněné a mají populistický ráz.

„Je dost dobře možné, že se najde soud, který vynese rozhodnutí nařizující Ruské federaci, aby se ukrajinským požadavkům podřídila. Tyto požadavky se ale budou plnit pouze v bujné fantazii soudce a horečnatém blouznění ukrajinských politiků", zdůraznil místopředseda krymské vlády.