Obkličování Ruska: válka v Náhorním Karabachu mezi Arménií a Ázerbájdžánem: 3. dubna 2016 došlo k vojenským střetům mezi ozbrojenými silami Arménie a Ázerbájdžánu trvajícím od noci z pátku na sobotu. Hlášeno je mnoho mrtvých. Mohutné boje jsou hlášeny na frontové linii mezi Martakert a Hadrut. Arménská armáda sídlící v Náhorním Karabachu převážně obydleném Armény údajně sestřelila dva drony, zničila tanky a sestřelila dvě helikoptéry, uvádí zdroje arménské tiskové agentury. Baku oznámilo, že Arménská armáda ztratila mnoho vojáků.

 

Že by plán USA?

Je to proto, že se Arménie odmítla stát základnou NATO? Podle webové stránky NATO z 10. března 2016 se Arménie stane základnou pro zřízení partnerství. Kdo ví, jestli NATO tedy nezkouší podpořit úmysl Arménie udržet si Náhorní Karabach a proniknout tak za linie ruské diplomacie.

NATO však touží otevřít novou frontovou linii proti Rusku v každém případě, protože podle článku v Azernews z 10. března 2016 stejně jako z webu NATO jasně vidíme, že NATO se pokouší dosáhnout s Arménií a s Ázerbájdžánem dohody o obklíčení Ruska. Ázerbájdžán, který se roky snaží distancovat se od Ruska, nakonec už souhlasil, že se od 10. března 2016 stane NATO základnou proti Arménii. Ázerbájdžán je spojencem Turecka včetně jeho podpory v záležitosti Arménské genocidy a tak by možná jako partner NATO mohl útočit na Arménii, aby poškodil spojence Ruska, který odmítl podpořit NATO?

V Karabachu se každopádně vrací válka mezi NATO a Ruskem, přičemž NATO hrozí Rusku i na Ukrajině a v Pobaltských zemích. Od roku 2014 jsou pozorovány silné pohyby vojsk NATO ve Střední Evropě. Noční pohyby vojenských konvojů NATO lidé viděli v Německu, v Litvě, v Estonsku a v Polsku.

NATO musí v roce 2017 konsolidovat svá vojska v zemích Evropské unie při hranicích s Ruskem. Nové boje v Náhorním Karabachu hrozí, že Třetí světová válka se přibližuje a je tím potvrzeno, že NATO má v úmyslu obkličovat Rusko. Ruský president jako vždy vyzývá k zastavení palby!

Poznámka anglického překladatele: V roce 1922 Stalin jako komisař národů přidělil Náhorní Karabach na západě Arménie Ázerbájdžánské svazové republice stejně jako Nachičevan ve východní části Arménie. Dnes už v Nachičevanu nejsou žádní Arménci. Tento zápas je podobný tomu jako na Krymu: Každopádně se tu Západní ignorování práva na sebeurčení zakrývá „teritoriální integritou“. Ta „územní celistvost“ pokaždé zakrývá vrtoch jednoho člověka: Chruščova, co hlasoval za všechny Krymce a Stalina, co ‚hlasoval‘ za všechny Karabachy.

P.S. Když jsem byl v Arménii naposledy v červenci 2010, tak tam byly populární mapy zakreslující celý Karabach jako součást Arménie.

Poznámka českého překladatele: Těsně před vypuknutím bojů 31.3.2016 byl president Ázerbájdžánu Alijev na návštěvě u amerického ministra zahraničí Johna Kerryho.

Olivier Renault

Zdroj: globalresearch.ca