Hlavním katalyzátorem, který vytlačil ceny ropy z 13 letého minima počátkem února, kdy se ropa chvilku obchodovala kolem 25 $ na o více než 50% vyšší cenu o necelý měsíc později během jedné z nejzuřivějších světových sháněk po nedostatkovém zboží byla posedlost vyfabrikovanou povídačkou, že OPEC by mohl produkci omezit, nebo přinejmenším zmrazit. To jsme zesměšnili už před měsícem, když jsme napsali článek O tom „zmrazení ropy“: Ruská produkce ropy dosáhla v únoru nového post-sovětského rekordu“, který byl samo-vysvětlující:


Podle výpočtů Juliana Lee z Bloomberg ruská produkce ropy a kondenzátu právě včera dosáhla nového post-sovětského denního rekordu 10,92 milionů barelů.

Ten uvádí, že měsíční odhady jsou založeny na každodenních datech od ministerstva energetiky CUD-TEK za prvních 25 dnů a uplatněny na průměrnou sazbu za poslední týden pro poslední 4 dny. A po srovnání s revidovanými daty 10,91 milionu b/d to znamená, že Rusko vzalo to „zmrazení“ produkce vážně, když ji zmrazilo na nové rekordní výši produkce.

Co je ještě zábavnější, je to, že to tzv. „zmrazení produkce“ přišlo v době, kdy jak Saúdská Arábie, tak Rusko, dva nejdůležitější exportéři ropy na světě, už produkují ropu na nejvyšší rekordní úrovni – nemohli by produkovat už více, ani kdyby chtěli.

Pak to tzv. „zmrazení“ dosáhlo opravdu bizarního obratu před týdnem, kdy jsme poprvé slyšeli to, co v té době bylo jen hrubou fámou, konkrétně, že zatímco produkce OPEC je sice opravdu možná zmrazená, tak neexistuje absolutně žádné omezení pro export. Ve skutečnosti, čím je menší domácí poptávka po ropě, tím může být větší export (a v případě Saúdské Arábie a Ruska ještě rekordnější):

Takže OPEC má problémy se skladováním ropy, kvůli čemuž omezuje produkci, ale exportovat bude, kolik to jen půjde.

— zerohedge (@zerohedge) March 16, 2016

* * * 

Před momentem jsme se dověděli, že to ve skutečnosti nebyla „hrubá fáma“, nýbrž celá pravda, když Reuters referovala, že „Rusko bude do Evropy v dubnu exportovat více ropy než v kterémkoliv měsíci od roku 2013 – a to i přes plány Moskvy podepsat dohodu o globálním zmrazení produkce ve snaze zvednou ropě cenu.“

Když byl ruský ministr energetiky Alexander Novak tázán, čeho se bude tato dohoda týkat, tak reportérům řekl: „Diskuse je jen o zmrazení produkce. A ne o exportu.“

Vysokou úroveň ruského ropného exportu příští měsíc ve středu Reuters potvrdil monopol exportních potrubí Transněft. Podle této společnosti je Rusko nachystáno exportovat v dubnu z baltických mořských přístavů 7 milionů tun, tj. největší objem od října 2013. To znamená 9 procentní nárůst na 6,41 milionů tun plánovaných pro export v březnu.