Proč trvalo USA 15 měsíců, než zaútočily na ropné infrastruktury Islamistického státu?  Obamův Bílý dům v Sýrii dává ISIS varování 45 minut před bombardováním jejich ropných cisteren shozením letáků s radami pro potenciální džihádisty, aby před nálety uprchli. „Opusťte svá vozidla a utečte od nich. Varování: blíží se nálety. Ropné cisterny budou zničeny. Okamžitě opusťte ropné cisterny. Neriskujte svůj život,“ píše se v letácích.


Shazování letáků by bylo ospravedlnitelné za předpokladu, že řidiči ropných cisteren by byli civilisté a ne rekruti ISIS, ač toto vysvětlení je před kritiky neočistilo.

„Přeci to není tak, že by tito řidiči byli nevinní, nezúčastnění „civilisté“, jako děti nebo nemocní,“ píše J. E. Dyer. „Vedou válku ISIS zrovna tak jako jiní neuniformovaní účastníci, kteří tvoří 100% stavu ISIS. Až takto daleko Obamova administrativa zachází, aby se vyhnula „vedlejším škodám“ – a kdo ví, možná je to i horší.“

Daniel Greenfield z ProntPageMag argumentuje podobně komentářem: „Takže po celé té době přišli s ohromným plánem; shazovat letáky na náklaďáky ISIS, aby řidiči, kteří mohou k ISIS patřit nebo nemusí, mohli včas utéct. ISIS mezi tím dostane 45 minutové varování.“

Porovnejte přístup Obamova Bílého domu k boji proti ISIS s tím ruským.

Zatímco USA trvalo patnáct měsíců, než vůbec začaly útočit na ropné rafinerie a cisterny ISIS tak Moskva zničila více než 1000 cisteren za dobu pouhých pěti dnů.

Pro porovnání plukovník Steve Warren řekl, že USA vyřadily jen 116 cisteren v „prvním útoku“ zaměřeném na lukrativní černý trh ISIS s ropou, který financuje přes 50 procent aktivit této teroristické skupiny.

Americké nálety zaměřené na ropná zařízení ISIS jsou tak vzácné, že PBS už nachytali, jak používá videa z bombardování ropného skladiště v Sýrii ruskými tryskovými bitevníky a předkládá to jako důkazy o amerických útocích na ropné infrastruktury Islamistického státu.

Američtí vojenští piloti už také potvrzovali, že dostali nařízeno, aby neshazovali 75 procent své munice na cíle ISIS, protože k tomu nedostali svolení od svých nadřízených.

„Trvalo to celých 12 měsíců, co ISIS postupovali, aniž by USA použily letecké síly, a teď se vrací piloti a říkají nám: tři čtvrtiny svého nákladu jsme nemohli shodit, nedostali jsme svolení, i když jsme před sebou měli jasné cíle,“ řekl předseda Komise zahraničních záležitostí Sněmovny Ed Royce, R-Calif, přičemž penzionovaný čtyřhvězdičkový americký generál Jack Keane tuto politiku označil za „absurditu od samého počátku.“

Četní analytici tvrdí, že patnáctiměsíční vyčkávání Obamova Bílého domu, než začali s útoky na primární financující mechanismus ISIS, bylo součástí politiky tiché pomoci Islamistickému státu se svrháváním syrského presidenta Bashara Al-Asada.

Letos se objevil dokument potvrzující, že Pentagon předvídal vzestup ISIS s tím, že Západní podpora skupinám Al-Kaiídy a dalším anti-Asadovským rebelům v Sýrii povede k vynoření „salafistického knížectví“, které by mohlo pomoci s „izolací“ Asada.

„Shrneme-li to, je téměř nevyvratitelnou pravdou, že USA a jejich regionální spojenci se plně zapojili do „využívání sunnitských extremistů k vyvolání změny režimu v Sýrii,“ což je strategie ze světa „spiknutí“ a jejím přímým důsledkem je ISIS,“ hlásí Zero Hedge s dodatkem, „USA nechtěly Islamistický stát odříznout od financování, protože bez peněz by tato skupina nemohla bojovat s Asadem.“

Také New York Times referuje, že americké Ústřední velitelství se možná přes rok dopouštělo záměrného zakrývání faktu, že plán Spojených států na zničení ISIS neměl žádnou účinnost.

Také se dále vynořují důkazy, že ISIS dostává podporu od státních sponzorů terorismu jako Turecko a Saúdská Arábie.

Ropa ISIS v hodnotě 800 000 000 $ se rozprodávala v Turecku u údajného spojence USA. Náklaďáky ISIS běžně směly překračovat hranice mezi baštou Islamistického státu Raqqou a Tureckem sem a tam, zatímco země NATO pro tuto teroristickou skupinu zařizovaly prodeje na černém trhu s ropou.

Jak dokumentuje Nafeez Ahmed, ohromná množství zpravodajské dokumentace získaná z přepadů útočišť ISIS letos v létě potvrzují, že „přímá jednání mezi tureckými činiteli a vysokými příslušníky ISIS jsou už ‚nepopiratelná‘.“

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: prisonplanet.com