Srpen je v Rusku tradičně považován za nejednoduchý měsíc. Srpen 2015 se může stát potvrzením této tendence i pro světovou ekonomiku. Ruský portál „Věsti“ uvádí ekonomickou předpověď na probíhající měsíc 2015. Srpen se může stát přechodným měsícem, který nás připraví na události podzimu a zimy. Není vyloučeno, že v nejbližších měsících budou nabírat sílu faktory, ukazující na novou světovou finanční krizi, domnívají se analytici „Věsti".


[quote align="center" color="#999999"]

1. Krach fondového trhu Číny

V červenci, nehledě na bezprecendentní podporu státu, index Shanghai Composite klesl o 13,4%. Následkem toho se stal červenec nejhorším měsícem pro čínské akcie za posledních 6 let. Krach na burze v Číně už srovnávají s událostmi na trhu akcií v roce 1929 v USA — pád čínského fondového trhu hrozí světové ekonomice stejnými vážnými následky, jako „Velká deprese" koncem 20.let.

2. Ekonomika USA se přibližuje k recesi

O tom svědčí nejen makroekonomické údaje, ale i výsledkové referáty společností. Růst vnitřního hrubého produktu USA nepotvrzoval předpovědi a tvořil pouze 2% oproti očekávaným 2,3%. Zmenšují se příjmy „gigantů" americké ekonomiky, takových jako Exxon Mobile a Chevron. Příjmy Exxon klesly o 51%, což byl nejhorší výsledek za čtvrtletí od roku 2009, a u Chevron ukazatel v ročním podání spadl o 90%, — píší „Věsti".

3. MMF se nebude účastnit záchrany

Řecka Pravděpodobnost Grexitu znovu roste — MMF se rozhodl neodsouhlasit nový program ještě během několika měsíců. Takovým způsobem mohou být finanční prostředky vyděleny nejdříve v příštím roce.

4. Špatná tendence S&P 500

Index S&P 500 zahrnuje 500 společností s největší kapitalizací podle verze reitingové agentury Standard& Poor's. Během posledních 6 let index S&P 500 rostl a zlom této tendence se může stát svérázným signálem investorům, aby se zbavovali aktiv. Podle verze Goldman Sachs zápornou dynamiku 5&P 500 na úrovni 7% můžeme čekat už za tři měsíce, sdělují „Věsti".

5. V červenci ropa zlevnila o 20%

Červenec byl nejhorším měsícem pro ropu od října 2008, a tento pokles může být ještě jedním signálem přibližující se světové krize,- signalizují „Věsti". Situace na trhu ropy zůstává složitá — objem nabídky ropy i nadále převyšuje poptávku. Mezi faktory, ovlivňující cenu ropy, „Věsti" uvádějí očekávání růstu procentních částek FRS USA, oslabení dynamiky v ekonomice Číny a světové ekonomice celkově, a také výsledky dohody o Íránu, které slibují zvýšení nabídky na trhu. 

6. Slabá dynamika na trhu kovů

Absolutním lídrem snížení se stala ropa, ale v posledních dnech je vidět prudký pokles cen za drahé kovy a v souvislosti s tím celkový index surovinových aktiv Bloomberg Commodity Index klesl na minimum za posledních 13 let. Soudě podle titulků v médiích vzniká dojem, právě zlato stáhlo tento index na minimum, ale jsou aktiva, která v tomto roce vypadají mnohem hůře než „žlutý kov", poznamenávají „Věsti".

7. Itálie jde za Řeckem

Přeměna řecké krize na italskou hrozí Evropě vážnými problémy. V současné době úroveň nezaměstnanosti mezi mládeží v Itálii tvoří 44% a dluh Itálie vůči domácímu hrubému produktu dosáhl 135%. Všeobecně dlouhodobá dynamika ve všech zemích Jižní Evropy může být chrakterizována jako „nevyrovnaná". Popularita alternativních stran (SYRIZA v Řecku nebo Pět hvězd v Itálii), požadujících od věřitelů, aby přistoupili na snížení dluhu, roste, což je nebezpečné dalším nesouladem v evropském koncertu.

8. Defolt Puerto-Piko

Stát Puerto-Piko, který se asociuje s USA, vynechal splátku v dluhu ve výši 58 mil. dol. Bankrot na sebe Puerto-Piko vyhlásit nemůže, protože není samostatným státem. Podle slov prezidenta USA Baracka Obamy, dokonce i jestli to bude mít vážné následky na finanční systém USA, Amerika nebude zachraňovat zemi tak, jak se to dělá v Řecku.

9. Ekonomika Kanady ve stavu recese Kanadská ekonomika ukazuje negativní dynamiku už celých pět měsíců. Za vstup do recese se považuje snížení hrubého domácího produktu během dvou čtvrtletí po sobě. Podle údajů Statistické služby Kanady v květnu tohoto roku HDP země se zmenšil o 0,2% ve srovnání s dubnem. Snížení bylo vyvoláno především zhoršením aktivity v sektorech průmyslu, těžby rudy, ropy, plynu a také v maloobchodním sektoru. [/quote]

Zdroj:  sputniknews.com