Český poslanec Jaromír Štětina, místopředseda podvýboru Evropského parlamentu pro obranu a bezpečnost, který je na černé listině občanů EU, pro které platí zákaz vstupu na území Ruska, připravuje skandál. Pozval do Europarlamentu vůdce ukrajinského dobrovolnického praporu Azov, aktivního účastníka operací na jihovýchodě Ukrajiny, poslance Nejvyšší rady Andrije Bileckého, aby tu promluvil. Motiv je následující: dobrovolnické prapory jsou podle něj reálnou politickou a vojenskou silou, a jestliže se vyhýbáme dialogu s nimi, pak to znamená, že nemáme zájem na vyřešení konfliktu.


Pan Štětina prohlásil, že je připraven na kritiku svého kroku, která bude dozajista následovat. A ta na sebe opravdu nenechala čekat. Toto řekl Sputniku pražský politolog, novinář Jan Miklas.

"To se dá jedině odsoudit. To je samozřejmě naprosto neomluvitelná věta, je to otevřená podpora fašismu. Můžete prostudovat biografii Andrije Bileckého, jsou tam jasné věty, že spolupracoval s ukrajinskými radikálními nacionalisty a neonacisty. Stačí se podívat na symboliku praporu Azov. Ostatně, co se tyká pana Štětiny, pak to neudivuje. Pan Štětina patři k lidem, kteří podporují jakékoliv radikály, ať už se jedna o neonacisty či o islámské fundamentalisty, hlavně že jsou proti Rusku. Pan Štětina podporoval už v 90. letech radikální islamisty, kteří působili v Čečensku. Pokud Evropa toto neodsoudí, tak se sama stává pomahačem fašismu, protože pan Bilecký naprosto nemá na půdě Europarlamentu co dělat", řekl Miklas.

Zdroj: sputniknews.com