Už před tím jsme referovali, že po údajných odvetách za pondělní nejspíš sebevražedný atentát následovaný dnešním zabitím tureckého vojáka na hranicích se Sýrií zahájila Turecká armáda to, co by za normálních podmínek bylo považováno za tureckou pozemní invazi, když čtyři jeho tanky vjely na syrské území. Vznesli jsme řečnickou otázku: „Člověka mohlo zajímat, zda člen NATO Turecko nezačíná invazi do Sýrie, o které mnozí už po měsících válkychtivé rétoriky a pózování mluví, že by mohla proběhnout pod záminkou „osvobození“ od ISIS.“


Následující zpráva od WSJ do velké míry naši otázku zodpověděla: WSJ hlásí s citací nejmenovaného obranného činitele, že po měsících vyjednávání „Turecko souhlasilo, že umožní US ozbrojeným silám vést nálety proti bojovníkům Islamistického státu z letiště u syrské hranice.

Je to ten samý autoritářský president, který opakovaně drtil protesty pomocí různých méně než umírněných přátelských prostředků a takový, kterého Obama diplomaticky káral. Vypadá to ale, že když Obama prosazuje větší vizi, tak zapomene na jakoukoliv humanitární historii, či spíš její nedostatek, a udělá vše, aby dosáhl ambicí americké reál-politiky.

Jako v tomto případě: dohoda odsouhlasená presidentem Barackem Obamou a tureckým presidentem Recep Tayyip Erdoganem umožní US používat leteckou základnu Incirlik ve východním Turecku k vysílání pilotovaných i nepilotovaných letounů k útokům na bojovníky islamistického státu, řekl tento činitel. Tito dva vůdci spolu podle Bílého domu mluvili ve středu.

[quote align="center" color="#999999"]

Použití Incirliku je součástí širší dohody mezi US a Tureckem k prohloubení jejich spolupráce v boji proti Islamistickému státu, který se pro Turecko ukazuje být čím dál více škodlivý.

Ve čtvrtek se síly Islamistického státu v Sýrii a Turecká vojska střetly při smrtonosné přeshraniční bitvě, po níž zůstal nejméně jeden turecký voják mrtvý.

„Jsou zapojeni do přeshraničního boje proti ISIL,“ řekl jeden obranný činitel s použitím jednoho z akronymů pro Islamistický stát, který je rovněž znám jako ISIS[/quote]

A s tímto je severní křídlo proti-syrské, pardon proti-ISIS, kampaně hotové s tím, že US poskytnou letecké krytí, zatímco Turecko použije tanky NATO k pomalému, ale jistému získávání území spolu s východní frontou, kam brzy US pošlou vojska blízko k Damašku, aby zlikvidovaly největší syrskou ISIS hrozbu ze všech: presidenta Assada a jeho (a kremelský) zatvrzelý postoj proti katarskému plynovodu.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com