V dnešním článku se zaměříme na sedm profesí, resp. zaměstnání, které jsou svojí povahou neobvyklé a které, pokud uvažujete o změně zaměstnání, byste určitě měli zvážit, neboť jde ve většině případů o dobře placené profese, které jsou také zábavné, nevšední a pro mnoho lidí může být některá z nich dokonce prací snů. U každé z těchto sedmi profesí jsou údaje o průměrné mzdě, kterou můžete v této oblasti očekávat.

 

Testér počítačových her

Zdroj: 40.media.tumblr.com

Jedna z nejneobvyklejších, nejbizarnějších a zároveň také možná nejzábavnějších povolání zmíněných v tomto článku je člověk, který testuje počítačové hry, tedy tzv. testér. První dojem mnoha lidí by mohl být, že jde o podřadné zaměstnání, které v praktickém životě není potřeba a takový člověk se jen baví a přitom vydělává slušné peníze. Není tomu však tak. Stačí se na problematiku podívat z jiného úhlu pohledu. Průmysl počítačových her jen v roce 2014 zaznamenal prodej ve výši 81,5 miliard amerických dolarů.

Testér her, který při práci vystupuje pod přezdívkou HigherCalibur, v interview pro Business Insider objasnil, co ho k této volbě vedlo. Dle jeho slov ho k této práci dostal přes kamaráda, který pracoval pro EA Games. Při odpovědí na otázku, jak vypadá jeho běžný pracovní den, odpověděl, že jeho práce sestává jednak ze samotného hraní, to ale však není jediná činnost spojená s výkonem tohoto zaměstnání, protože musí také často odpovídat na e-maily, musí se dostavovat na schůzky, atd. Je prý zaměstnáván přímo společnostmi, které hry vyrábějí, a jeho hlavním úkolem je při hraní zjistit možné nedostatky, chyby ve hře (tzv. "bugy") a podat jakékoliv připomínky, které by mohli pomoci vývojářům hru udělat lepší. Mzda v tomto odvětví pro začátečníky začíná na asi 10 USD za hodinu, což v přepočtu dělá zhruba 250 Kč. Pokročilejší a osvědčení testéři si však snadno přijdou i na dvojnásobek této odměny.

 

Manažer pro social media

Zdroj: pixabay.com

O co vlastně jde? Termín social media je pravděpodobně v Česku již rozšířen a běžně znám. Proto jen v rychlosti: social media jsou sociální sítě typu Facebook, Twitter, LinkedIn, Reddit, apod. Tyto společnosti vznikly za účelem toho, aby svým uživatelům nabídly pohodlné a snadné spojení s přáteli, umožňují sdílet nové informace, pozvat přátele na nějakou událost, atd. Sociální sítě jsou financovány z reklam, které se na jejich stránkách nacházejí. Tyto reklamy jsou zde umístěny dalšími společnostmi, které vyrábějí konkrétní produkt a sociální síti ho propagují okruhu lidí, u kterých je vysoká šance, že budou mít o daný výrobek zájem. Takové společnosti si většinou najmou tzv. social media manažera, který má propagaci na starost. Jeho úkolem je obstarat a zabezpečit administrativní činnosti jako rozšířit povědomí o značce, generovat návštěvnost a potenciálním zákazníkům produkt co nejvíce přiblížit. Průměrná roční mzda ve Spojených státech se dle portálu PayScale, věnovaného práci a zaměstnání, pohybuje mezi 26,4 a 71 tisíci USD, tedy asi od 650.000 Kč do 1.750.000 Kč ročně.

 

Opravář výtahů

Zdroj: flickr.com

Výtahy byly, jsou a budou. Je však také faktem, že výtahy se občas zaseknou. V takovém případě není na místě panikařit, ale spíše přivolat odborníka, který výtah uvolní a uvede zpět do provozu. To je právě úloha tzv. výtahového mechanika, který ve Státech dostává běžně zaplaceno slušných 34 USD za hodinu, tedy zhruba 800 Kč za hodinu, přičemž samozřejmě záleží, jestli práci dělá jako zaměstnanec nebo ji provozuje sám "na vlastní pěst", tedy jako tzv. sole proprietor (česky OSVČ). Kromě oprav dělají tito lidé také samotnou instalaci výtahů, stejně jako běžnou údržbu.

Většina osob pracujících v České republice jako opraváři výtahů jsou právně společnostmi s ručením omezeným, tedy vystupují ve smluvních vztazích jako právnické osoby. Je však možné pracovat i jako osoba samostatně výdělečně činná, pokud neplánujete s nikým spolupracovat a práci vykonávat jen sám za sebe, na vlastní účet a s plnou odpovědností za možné závazky, které mohou při podnikání vzniknout. Ačkoliv již v ČR existuje mnoho společností poskytující služby tohoto typu, určitě je na trhu ještě místo. K dispozici jsou příslušné pozice k dispozici na hledání zaměstnání stránkách cz.jooble.org.

Pokud hledáte zaměstnání na takové pozici, potom vězte, že dobrým prvním krokem je se nejdříve seznámit s již etablovaným a úspěšným opravářem nebo společností, která vás seznámí s tím, jak to v této branži chodí a naučí vás základy řemesla.

 

Krupiér ve hře blackjack

Krupiér je zodpovědné povolání. Na krupiérovi závisí bezproblémový, ničím a nikým nerušený průběh hry. Krupiér musí znát dobře nejen pravidla samotné hry blackjack, ale musí také neustále pozorovat vývoj situace u stolu, pozorovat hráče, jestli např. jejich výše sázky odpovídá herním pravidlům, atd. Dnes, BlackJack krupiéři jsou schopni najít práci nejen v kasinech, ale také online, na webových stránkách herních. Odhaduje se, že globální on-line hazardní průmysl vzroste na téměř 500 miliard dolarů v roce 2015. Online kasina totiž nabízejí funkci live hraní, kde se můžete prostřednictvím internetu spojit se skutečným dealerem a hrát proti němu blackjack. Karty míchá a rozdává přímo před vámi a o hře tak máte dobrý přehled.

Zdroj: swisscasinos.ch

Máte-li zájem pracovat jako krupiér, musíte mít certifikaci od akreditované stolní hry Training School, kde vás naučí, jak správně míchat karty, přerozdělovat žetony a řídit při hře hráče. Chcete-li získat představu o tom, co se naučíte, můžete se podívat na pravidla blackjacku. Ve školení jsou také většinou osvětleny pojmy jako split (pokud nějaká hra dopadne remízou a tedy sázka se má rozdělit mezi dva hráče) a další specifické pojmy ze světa blackjacku. V kurzu také dostanete instrukce týkající se toho, jak se správně v kasinu chovat, co si na sebe obléci, jak komunikovat s hráči, atd.

 

Fotograf pro Airbnb

Síť Airbnb je určena pro aktivní cestovatele, kteří se chtějí v životě někam podívat a něco zažít. V aplikaci je k dispozici okolo 19 tisíc měst po celém světě. S pomocí aplikace můžete najít volné pokoje v hotelu v místě vaší destinace a nemuset se tedy strachovat, že přijedete na místo a nebudete mít kde se ubytovat. >> Sem, prosím, vložte obrázek >>

Zdroj: blog.aibnb.com

Tato společnost v současnosti hledá fotografa, který by pro ni fotil místnosti na hotelích a v ubikacích, které jsou v síti Airbnb obsaženy. Takový fotograf by měl být schopen pracovat se světlem a mít portfolio umístěné online k nahlédnutí. Po fotografovi je vyžadována schopnost a možnost cestovat v okruhu 50 km od místa svého bydliště. Za sérii fotografií fotograf dostává běžně zaplaceno okolo 40 až 50 dolarů, tedy asi 1000 až 1200 Kč.

 

Prodavač hot dogů

Párky v rohlíku jsou u nás, stejně jako všude jinde ve světě, oblíbeným pokrmem. Napadlo vás někdy však stát se prodavačem párků v rohlíkem, tedy hot dogů, a touto činností se živit? Kladem je určitě fakt, že při práci je člověk venku na slunci, nemusí tedy v létě trčet někde v kanceláři a přicházet tak o krásné slunečné počasí, které toto roční období nabízí. Dalším kladem je, že nemusíte dbát pokynů někoho jiného, protože většina stánků z hot dogy je vedena jako OSVČ. Negativem zase může být fakt, že tato práce může být vykonává jen v některá roční období (pravděpodobně jen v létě a možná na jaře, pokud nepočítáme prodavače v lyžařských centrech v zimě na horách) a také to, že musíte při práci být neustále na nohou a aktivně komunikovat se zákazníky a přijímat jejich objednávky. Aby taky ne – potřeba dostatečné stravy je základní fyziologickou potřebou každého člověka a na heslu, že na jídle záleží, tedy opravdu něco bude.

Zdroj: pixabay.com

Na provozování tohoto podnikání určitě budete potřebovat živnost. Konkrétní potřebný typ živnosti záleží na tom, jakým způsobem tuto službu nabízíte. Pokud nejsou párky v rohlíku určeny k bezprostřední spotřebě v místě provozovny (za provozovnu se přitom považuje i samotný stánek), postačí ohlašovací živnost volná se zaměřením na maloobchod. Pokud však je jídlo určeno k bezprostřední spotřebě, bude třeba dostat ohlašovací živnost řemeslnou. V takovém případě je nutno dokázat, že jste odborně způsobilí k výkonu takového povolání, resp., že máte za sebou již nějakou praxi. To se prokazuje prostřednictvím dokladů dle § 21 živnostenského zákona. Pokud však neplánujete tuto činnost provozovat soustavně, tedy chcete si jen krátkodobě přivydělat např. jen několik dní o prázdninách, kdy se budete chtít prodeji párků v rohlíku věnovat, nebudete muset si o živnostenské oprávnění žádat.

Kromě živnostenského oprávnění je ještě třeba splňovat určité hygienické požadavky, a to v každém z výše zmíněných případů. Je potřeba hlavně přihlížet k informacím obsaženým na obalech potravin, ze které budete obččerstvení připravovat (párky, kečup, atd.) a uchovávat potraviny v takové teplotě a podmínkách, jak je dle instrukcí požadováno.

 

Ochutnávač zmrzliny

Zdroj: flickr.com Může to znít fantazijně a neuvěřitelně, ale opravdu existují lidé, kteří se živí ochutnáváním zmrzliny. Možná si říkáte, že tohle přece může dělat každý, že k tomu není třeba žádná kvalifikace a že ochutnávání zmrzliny je zcela nepotřebné zaměstnání. To ale není pravda. Dle webového portálu CareerSearch totiž profesionální ochutnávači často mají odbornou kvalifikaci v oboru nutričního poradenství, dokonce často i akademický titul v této oblasti. Není to však pravidlem, protože výběr zaměstnanců je čistě na samotné společnosti a pokud se spokojí s pracovníkem bez odborné kvalifikace, například jen proto, že má vynikající chuť a umí odlišit dobrou zmrzlinu od horší, je to jen jejich volba. Úkolem ochutnávačů zmrzliny není jen posuzovat samotnou chuť zmrzliny, ale také její strukturu, vůni a chuťově analyzovat její jednotlivé složky. Zaměstnavatelé ochutnávačů bývají velké korporace zabývající se prodejem zmrzliny.

(PR článek){jcomments off}