Ibragim Todašev, kterého FBI během vyptávání zabila, byl střelen šestkrát, z toho jednou do hlavy svrchu, ukazují fotky odhalené na tiskové konferenci v Moskvě. Jeho otec má podezření, že právě tohle mohl být smrtící výstřel. „Mohu vám ukázat fotky pořízené po zabití mého syna. Mám 16 fotek. Jen bych rád řekl, že pohled na ty fotky je, jako když jste v kině. Věci jako tohle jsem viděl jen v kině: střelit do člověka a pak do něj dát smrtící výstřel. Šest výstřelů do těla, z toho jeden do hlavy,“ řekl Abdulbaki Todašev na tiskové konferenci zpravodajské agentury RIA Novosti v ruském hlavním městě.


Vysvětlil, že tyhle fotky pořídili kamarádi jeho syna v USA, kterým FBI vydala tělo.

„Chci spravedlnost a chci, aby proběhlo vyšetřování, chci, aby ti lidé (agenti FBI) byli postaveni před soud v souladu se zákony USA. Tohle nejsou důstojníci FBI, to jsou bandité. Nemohu je nazvat jinak, musí být postaveni před soud,“ řekl.

Zleva: právník Zaurbek Sadachanov z moskevské Mezinárodní asociace advokátů, Abdulbaki Todašev, otec Ibragima Todaševa a aktivistka za lidská práva Cheda Saratova, šéfová nezávislé informační a analytické agentury Objective na tiskové konferenci RIA 30. května 2013. (RIA Novosti / Alexander Natruskin) Ibragim byl dvakrát FBI vyslýchán ve spojitosti s Bostonskými bombovými útoky, ne však o té vraždě, z níž byl údajně podezírán, řekl jeho otec.

V roce 2011 došlo v Massachusetts ke trojnásobné vraždě, do níž byl podezřelý z Bostonských útoků Tamerlan Carnajev také zapleten, a ta byla údajně předmětem třetího a posledního výslechu Ibragima Todaševa na FBI.

Abdubaki Todašev, otec Ibragima Todaševa se účastní tiskové konference u agentury RIA Novosti. (RIA Novosti / Alexander Natruskin)

Jeho přítel Chusen Tamarov řekl otci, že Ibragim 22. května odmítl přijít na výslech a místo toho požádal agenty FBI, aby ho přišli vyslechnout u něj doma.

„Kdyby se mi cokoliv stalo, zavolej mým rodičům,“ citoval Tamarov poslední slova, která slyšel od svého kamaráda.

V den Ibragimovy smrti vyslýchala FBI Tamarova odděleně na stejné ulici a pak mu odmítli dovolit vstoupit do domu svého přítele, tvrdí Todaševův otec. „Poslali ho pryč,“ aby počkal v blízké kavárně na základě toho, že Todašev je pořád ještě vyslýchán, a že „ten výslech potrvá dlouho.“ Poté, co už uplynulo od začátku výslechu asi osm hodin a Todaševův telefon pořád neodpovídal, tak se Tamarov vrátil, tam ale našel jen ulici uzavřenou policejním kordonem s policejními vozy a s ambulancí.

„Mučili chlapa osm hodin bez jakéhokoliv právníka, beze svědků, bez nikoho. Můžeme se jen dohadovat, co se tam dělo, dokud nedojde k oficiálnímu vyšetřování,“ řekl Abdulbaki Todašev.

Právník Zaurbek Sadachanov ukazuje fotku těla Ibragima Todaševa s tím, co vypadá na střelné zranění na vrchu hlavy na tiskové konferenci RIA 30. května 2013. (RIA Novosti / Alexander Natruskin)

Todašev s odkazem na Bostonské bombové útoky řekl, že jeho syn věřil, že byly „narafičené“. Ibragim ale nikdy nesympatizoval s radikálními či teroristickými ideály a nebyl přívržencem radikálního islámu, dodal.

Ibragim také nikdy nebyl blízkým přítelem podezřelého z Bostonských útoků Tamerlana Carnajeva – on a Tamerlan pouze „chodili boxovat do té samé tělocvičny“ a „vyměnili si telefonní čísla,“ řekl otec.

Todašev nedostal až dosud „žádné oficiální vysvětlení“ smrti svého syna z US strany. Řekl, že mu pouze sdělili, že probíhá „vnitřní vyšetřování u FBI“.

Todašev předchozí tvrzení, že Ibragima zastřelili při pokusu o útok na agenta FBI, prohlásil za „absurdní“, s poznámkou, že ti čtyři či pět důstojníků policie a FBI by museli snadno takový útok zvládnout, aniž by jeho syna zabili.

„Možná, že můj syn něco věděl, měl nějakou informaci, o které policie nechtěla, aby se dostala na veřejnost. Možná, že chtěli mého syna umlčet,“ řekl Todaševův otec.

Abdulbaki Todašev řekl, že teď je jeho hlavním cílem jet do USA a dostat tělo svého syna.

„Já a můj bratr jsme byli dnes na americké ambasádě. Chceme tam oba letět, tak jsme požádali o víza,“ vysvětloval.

Abdulbaki Todašev otec Ibragima Todaševa. (RIA Novosti / Alexander Natruskin)

Další články k tématu:

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj:  globalresearch.ca