Je tzv. Islamistický stát Iráku a Sýrie (ISIS) / Islamistický stát Iráku a Levanty (ISIL) / Islamistický stát (IS) / Al-Dawlah Al-Islamiya fe Al-Iraq wa Al-Sham (DAISH/DAESH) aktivní na Ukrajině po EuroMajdanu? Odpověď je, ne doslova. Jinými slovy, odpovědí je ano i ne. Tak znova, co je to ISIS/ISIL/DAISH/DAESH? Je to volně provázané seskupení milicí, zrovna tak jako jeho předchůdce Al-Káida. Do jeho sítě patří i skupiny z Kavkazu, které bojovaly v Sýrii a v Iráku. Ty jsou teď na Ukrajině a využívají jí jako odrazový můstek do Evropy.


Agenti chaosu a války pro Eurasii

Konflikty na Ukrajině, v Sýrii, v Iráku, v Libyi a v Jemenu, to všechno jsou různé fronty multidimenzionální války vedené US a jejich spojenci. Tato multidimenzionální válka se zaměřuje na obkličování Eurasie. Čína, Írán a Rusko jsou při tom hlavními cíli.

US mají rovněž určité pořadí operací, s nimiž mají tyto země převzít. Írán je na řadě první, po něm je Rusko s Čínou jako poslední části Eurasijské soustavy sestávající z této „Eurasijské trojdohody“. Není vůbec žádná náhoda, že konflikty na Ukrajině, v Sýrii, Iráku, Libyi a v Jemenu jsou poblíž hranic Íránu a Ruska, protože Teherán a Moskva jsou pro Washington cíli nejbližšího výhledu.

Ve stejném duchu, jako jsou provázané povahy konfliktů na Ukrajině, v Sýrii, v Iráku, v Libyi a v Jemenu, existují rovněž vazby mezi násilnými, rasistickými, xenofobními a sektářskými silami, které byly vypuštěny jako „agenti chaosu.“ Není žádná náhoda, že Newsweek měl 10. září 2014 nadpis tvrdící „Ukrajinští nacionalističtí dobrovolníci se dopouští válečných zločinů ve ‚stylu ISIS‘. (1) Ať už to věděli, nebo ne, všechny tyhle úchylácké síly, ať už jsou to ultra-nacionalisté Prvého sektoru v milicích na Ukrajině, nebo hlavy řezající gangy Al-Nusra a ISIS/ISIL/IS/DAISH/DAESH v Sýrii a Iráku, slouží těm samým pánům. Tito agenti chaosu jsou vypouštěni z řetězu v různých vlnách konstruktivního chaosu tak, aby zabránili Eurasijské integraci a světovému řádu, který by byl osvobozený od US diktátu.

Ten „konstruktivní chaos“, který se v Eurasii rozpoutává, nakonec vnese zkázu i do Indie. Pokud by si New Delhi myslelo, že jej nechají na pokoji, tak se šeredně mýlí. Ti samí agenti chaosu zamoří i je. I oni jsou cílem jako Čína, Írán a Rusko.

 

Divné aliance: Aliance mezi ISIL/DAESH a ukrajinskými ultra-nacionalisty?

Nemělo by vůbec překvapovat, že ti různí agenti chaosu jsou volně provázáni. Slouží tomu samému pánovi a mají ty samé nepřátele, z nichž jedním je Ruská federace.

Do tohoto kontextu zapadá o to, že Marcin Mamon referoval o vazbách ISIS/ISIL/IS/DAISH/DAESH na Ukrajinu. Ten dokonce vysvětloval, že někteří z bojovníků z Kavkazu cítí k takovým Ukrajincům jako Olexandr Muzyčko (2) určitý dluh.

Mamon je polský filmový dokumentarista, který vytvořil spoustu dokumentů o Čečeně, jako v roce 2005 Pach ráje s Mariszem Pilisem pro program Storyville od British Broadcasting Corporation (BBC). Ten také na Severním Kavkazu otevřeně sympatizuje s věcí čečenských separatistů proti Rusku.

Mamon cestuje do Afghánistánu a jeho styky s bojovníky čečenských separatistů vyústily do kontaktů tohoto polského filmaře s ISIS/ISIL/IS/DAISH/DAESH uvnitř Sýrie a v Turecku. A tohle ho dost zvláštně zavedlo na Ukrajinu.

„Nevěděl jsem v tom okamžiku ještě ani s kým se mám setkat. Věděl jsem jen, že můj kontakt v Turecku s Islamistickým státem (ISIS/ISIL/DAISH/DAESH) Chalid mi řekl, že jeho ‚bratři‘ jsou na Ukrajině, a že bych jim mohl důvěřovat,“ napsal o své schůzce v „rozježděné uličce v Kyjevě východně od řeky Dněpr v oblasti známé jako Levý břeh.“ (3) Mamon v předchozím článku vysvětloval, že ti tzv. „‘bratři‘ jsou členy ISIS a dalších podzemních islamistických organizací“, které „jsou na každém kontinentě a v téměř každé zemi, a jsou teď už i na Ukrajině.“ (4) Rovněž vysvětloval, že „Chalid, který to používá jako pseudonym, vede podzemní větev Islamistického státu v Istanbulu. Přišel ze Sýrie, aby pomohl s řízením přílivu dobrovolníků přicházejících z celého světa do Turecka v touze přidat se ke globálnímu džihádu. Teď mě chtěl přivést do styku s Ruslanem, ‚bratrem‘ bojujícím s Muslimy na Ukrajině.“ (5)

Také ukrajinští ultra-nacionalsité jako Muzyčko se stali tzv. „bratry“ a byli do této sítě přijati. Mamon vysvětluje, že čečenští bojovníci jej přijali „i když nikdy nekonvertoval k islámu,“ a že „se Muzyčko spolu s dalšími ukrajinskými dobrovolníky přidal k čečenským bojovníkům a zúčastnil se první čečenské války proti Rusku,“ kdy „velel pobočce ukrajinských dobrovolníků zvané ‚Viking‘, která bojovala pod slavným vůdcem čečenských militantů Šamilem Basajevem.“ (6)

 

Proč ISIL na Ukrajině zaplňuje soukromé bataliony?

Co nám říká to, že se čečenští separatisté a nadnárodní síť tzv. „bratrů“ spjatá s ISIS/ISIL/IS/DAISCH/DAESCH rekrutuje bojovníky a využívá jich k zaplnění řad soukromých milicí používaných ukrajinskými oligarchy? To je velice důležitá otázka. To rovněž jasně demonstruje, že tyto živly jsou agenty chaosu.

Marcin Mamon na Ukrajinu cestoval, aby se tu sešel s čečenským bojovníkem Isou Munajevem. Munajevův profil byl vysvětlen takto: „Munajev byl dobře znám, ještě než přijel na Ukrajinu. Bojoval proti ruským silám v obou Čečenských válkách; v té druhé byl válečným velitelem v Grozném. Poté, co tuto čečenskou metropoli mezi lety 1999 a 2000 zabraly ruské síly, tak Munajev se svými muži našel útočiště v horách. Bojoval z nich do roku 2005, kdy byl vážně raněn a odjel na léčení do Evropy. Munajev do roku 2014 žil v Dánsku. Pak na Ukrajině vypukla válka a on se rozhodl, že zas přišel čas bojovat proti Rusům.“ (7)

To výše uvedené je důležitá pasáž, protože to ilustruje, jak US a EU podporovaly militanty bojující proti Rusku. V US a v EU útočiště, které poskytlo Dánsko Isovi Munajevovi není problém, zatímco podle domněnek vznášených proti Moskvě, že podporuje vojáky Doněcké lidové republiky a Luganské lidové republiky, je tohle považována za zločin. Proč jsou takové dvojí standardy? Proč je v pořádku, když US, EU a NATO podporují separatistická hnutí a milice v jiných částech světa, ale kritizují a zakazují jiným zemím dělat to samé?

„Starší muž v kožené bundě mi byl představen jako Munajev. ‚Náš dobrý bratr Chalid mi tohoto muže doporučil,‘ řekl ten muž. (Chalid je dnes jedním z nejdůležitějších vůdců Islamistického státu. Chalid a Munajev se znali z roků strávených společným bojem v Čečeně,“ vysvětluje Marcin Mamon konexe mezi čečenskými separatisty a ISIS/ISIL/DAISH/DAESH. (8)

Munajev na Ukrajinu přišel, aby tu zřídil „jedno z toho, z čeho se stalo několik tuctů soukromých batalionů, které tu vyrašily, aby bojovaly na straně ukrajinské vlády a operovaly odděleně od ozbrojených sil země.“ (9) Jeho milice se jmenuje batalion Džochar Dudajev, a je tedy pojmenován podle presidenta separatistické Čečeny.

Poznámka: Článek bude mít volně navazující pokračování.

POZNÁMKY

[1] Damien Sharkov, «Ukrainian Nationalist Volunteers Committing ‘ISIS-Style’ War Crimes,» Newsweek, September 10, 2014.
[2] Marcin Mamon, «In Midst of War, Ukraine Becomes Gateway for Jihad,» Intercept, February 26, 2015.
[3] Marcin Mamon, «Isa Munayev’s War: The Final Days of a Chechen Commander Fighting in Ukraine», Intercept, February 27, 2015.
[4-6] Marcin Mamon, «In Midst of War,» op. cit.
[7-9] Marcin Mamon, «Isa Munayev’s War,» op. cit.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: sc.om