Minulý týden po jednomyslném schválení Zákona na podporu ukrajinské svobody 2014 v Kongresu, který legalizoval opatření pro USA „smrtící pomoc“ Kyjevu, a který Rusko odsoudilo jako akt agrese spolu se slibem, že se tím jen urychlí zhoršování vztahů mezi Ruskem a Západem, tak jsme napsali, že „Spolu s tím, jak Obama legalizoval „smrtící pomoc“ Ukrajině, očekává svět ruskou reakci.“ Nemuseli jsme čekat dlouho: před pouhou hodinkou přijal Putin aktualizovanou verzi své vojenské doktríny, v níž se „odráží objevení nových hrozeb národní bezpečnosti,“ a která jmenuje jak NATO, tak vojenské posilování na ruských hranicích spolu s USA a s destabilizací situace v určitých regionech (čti Ukrajina) jako hlavní zahraniční hrozby ruské bezpečnosti.


Tato doktrína také poprvé staví mezi klíčové priority Ruských ozbrojených sil i ochranu ruských národních zájmů v Arktidě (čti ropy a zemního plynu).

Jinými slovy, Putin nejenže necouvá, nýbrž zase jednou výslovně varoval NATO, že jakákoliv Západní akce, ať už na Ukrajině, nebo jinde, se dočká úměrné reakce.

V nové doktríně se mj. zdůrazňuje:

  • Ruská vojenská doktrína jmenuje vojenské posilování NATO a destabilizované situace v určitých regionech mezi hlavními vnějšími bezpečnostními hrozbami.
  • Nová ruská vojenská doktrína poprvé staví ochranu národních zájmů v Arktidě mezi priority Ozbrojených sil.
  • Teritorální nároky vůči Rusku a jeho spojencům a intervence do domácí politiky jako vojenské hrozby.
  • Pravděpodobnost rozsáhlé války proti Rusku sice poklesla, ale některé bezpečnostní hrozby nadále rostou.
  • Protiraketové štíty, koncept ‚globálního úderu‘, plány na umístění zbraní do kosmu, to jsou pro Rusko vnější hrozby.
  • Pokusy o destabilizaci situace v Rusku a teroristické aktivity jsou hlavní vnitřní hrozby pro zemi.

Více od RT:

[quote align="center" color="#999999"]

Novou doktrínu schválil president Vladimir Putin v pátek. Její jádro zůstává oproti předchozí verzi nezměněno. Ruské ozbrojené síly zůstávají obranným nástrojem, k němuž se země slibuje uchýlit jen jako k poslední možnosti. Nezměněné jsou rovněž principy použití jaderných zbraní, které Rusko vyznává. Jejich primárním cílem je odstrašit potenciální nepřátele od útoku na Rusko, ale použije jich k vlastní obraně před vojenským útokem – ať už jaderným nebo konvenčním – pokud ohrožuje jeho existenci.

Nová část doktríny nastiňuje hrozbu, jakou Rusko vidí v rozšiřování NATO a ve vojenském posilování a ve skutečnosti, že aliance si přisvojuje „globální funkci uplatňovanou při porušování mezinárodního práva.“ Doktrína mezi hlavními zahraničními vojenskými hrozbami uvádí „vytváření a nasazování globálních strategických antibalistických raketových systémů, které podvrací zavedenou globální stabilitu a rovnováhu sil v raketo-jaderných kapacitách, realizaci ‚konceptu rychlého úderu‘, záměr nasadit zbraně v kosmu a nasazení strategických konvenčních zbraní s vysokou přesností.“

Dalším novým bodem doktríny je to, že k ruským vojenským cílům patří ochrana národních zájmů v arktickém regionu.

Dokument rovněž poukazuje na hrozbu destabilizace zemí sousedících s Ruskem nebo jejich spojenců a nasazení zahraničních vojsk v takových zemích jako hrozbu národní bezpečnosti.[/quote]

Existuje v ní i zvláštní segment zaměřující se na domácí hrozby míru a stabilitě:

Doma Rusko čelí hrozbám „akcím zaměřeným na násilnou změnu ruského ústavního pořádku, destabilizaci politického a sociálního prostředí, dezorganizaci funkčních vládních orgánů, kritických občanských a vojenských zařízení a informační infrastruktury Ruska,“ uvádí doktrína. Moskva hledá mezinárodní spolupráci se zeměmi sdílejícími její úsilí o zvýšení bezpečnosti, zvláště mezi členy BRICS, OSCE, Šanghajské organizace pro spolupráci a dalšími jako klíč k zamezení vojenských konfliktů, uvádí se v doktríně.

Ale pointa poselství byla jasně zaměřena na vnější vývoj, protože ač ta doktrína výslovně uvádí „Prevenci jaderné války a všech typů konfliktů jako jádro ruské vojenské politiky“ a to, že „si Moskva rezervuje právo použít jaderných zbraní, pokud je Moskva či její spojenci předmětem jaderného nebo nejaderného útoku,“ přičemž jen pár hodin před oznámením této doktríny proběhlo zkušební odpálení ruské interkontinentální balistické střely RS-24 Jars z vojenského kosmodromu v Plesecku na severozápadě země, jak řekl TASS v pátek mluvčí ruského ministerstva obrany pro Strategické raketové síly (RVSN) plukovník Igor Jegorov.

[quote align="center" color="#999999"]

Imitace bojových hlavic této střely s předurčenou přesností zasáhly cíle na střelnici Kura na Kamčatce na ruském Dálném východě.

„26. prosince 2014 v 11:02 dopoledne moskevského času došlo ke zkušebnímu odpálení mezikontinentální střely RS-24 Jars s pohonem na tuhé palivo a s vícečetnými hlavicemi z mobilní základny ze státního testovacího kosmodromu v Plesecku kombinovanou posádkou RVSN a Aerokosmických obranných sil,“ řekl tento činitel.

[/quote]

Je to dost jasné. Tak zase, když je teď vyrabované ukrajinské zlato a ekonomika země je ve volném pádu, tak by vůbec nebylo překvapivé, kdyby „spojenci“ Kyjeva nechali tento národ, aby se postaral sám o sebe, a strčili ho zpět do rukou Rusku. Konec konců sražením cen ropy už Kremlu způsobují dost útrap na to, aby události na Ukrajině už byly dost nepodstatné.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: zerohedge.com, refromy.cz